Євростандарти у будівництві підігріють ціни на житло в Україні – ріелтори

Впровадження Мінрегіоном європейських стандартів при проєктуванні та зведенні будівель в Україні підігріє ціни на ринку нерухомості.

Про це заявив президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) Юрій Піта, передає UBR.

За його словами, вимоги щодо застосування комплексу європейських стандартів – Єврокодів для проектування будівельних конструкцій – позначиться на якості будівництва і, відповідно, на вартості самого житла.

При цьому нововведення можуть торкнутися і виробників будівельних матеріалів, яким, можливо, доведеться змінити виробничу технологію. Що в свою чергу може стати ще одним фактором зростання собівартості будівництва. Це ж стосується і норм благоустрою, пов'язаними з інклюзивністю. Так, якщо забудовника змусять "пожертвувати" частиною ділянки або провести якісь додаткові роботи, то це в кінцевому підсумку виллється у вартості квадратного метра.

Позитивним моментом для покупців нового житла буде те, що відповідність євростандартам – це якась гарантія якості, проте поки що не відомо, як нові норми будуть дотримуватися і контролюватися.

Ріелтори зазначають, що в Мінрегіоні ще тільки йде робота над оновленням державних будівельних норм, тому до їх прийняття говорити про будь-які зміни на ринку рано.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Мінрегіон запланував масштабну зміну будівельних норм. Реалізація має пройти до 2031 року. В основі нової концепції лежить європейська система регулювання.

З держбюджету на програму тільки в цьому році планують виділити рекордну суму – 49 млн гривень. Зазначені кошти підуть на поліпшення якості будівництва в Україні, яке має відбуватися за міжнародними стандартами.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

55

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом