Депутати хочуть звільнити від сплати податків за зруйноване житло

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №7632 про звільнення від сплати податків за знищене чи пошкоджене житло під час російської агресії.

Про це повідомляється на офіційному сайті парламенту.

Цей документ вносить зміни до Податкового кодексу. Сплату податку на нерухомість, окрему від земельної ділянки, пропонується скасувати, починаючи з місяця, в якому об'єкт було знищено або пошкоджено. При цьому нарахування податків відновлюється з наступного місяця, у якому було відновлено чи відремонтовано пошкоджене житло. У разі часткового використання нерухомості податок нараховується щодо відповідної частини об'єкта.

Як розповіла одна з ініціаторів законопроєкту та голова фракції "Слуга народу" Олена Шуляк, що зараз податок на нерухомість нараховується на підставі даних держреєстру. Однак те, що об'єкт може бути зруйнований, не враховується. А зміна даних реєстру затягується тривалий термін.

"Так, нарахування та сплата податку для знищеного або пошкодженого майна припинятиметься незалежно від включення відповідної території до Переліку територій, на яких ведуться бойові дії та тимчасово окупованих територій. Адже руйнування внаслідок ракетного обстрілу зазнають об'єктів по всій території України", - зазначила Шуляк.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, податки за житло доплачують українці, які проживають у квартирах від 60 кв. м чи будинках від 120 кв. м. Розмір податку визначає місцева влада. Закон їх обмежує максимальною ставкою – 1,5% мінімальної зарплати за кожен "зайвий" квадратний метр. За рішенням міської чи сільської ради замість 1,5% можуть, наприклад, стягувати 1% мінімалки.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

74

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом