Будівельні компанії традиційно песимістично оцінили свою діяльність

Підприємства будівництва вже традиційно надали стримані оцінки своєї діяльності серед інших секторів економіки.

Про це йдеться у квітневому дослідженні Національного банку України.

За даними НБУ, індекс очікувань ділової активності вперше за півтора роки перевищив рівноважний рівень. Бізнес частково адаптувався до умов повномасштабної війни, тож уже у квітні позитивно оцінив результати своєї діяльності порівняно з попереднім місяцем. На це вплинула низка факторів: покращення ситуації з енергопостачанням, збільшення пропозиції продовольства та пального, покращення інфляційних та курсових очікувань.

Разом з тим підприємства будівництва надали найстриманіші оцінки своїх економічних результатів, порівняно з компанії з інших галузей. Зокрема, забудовники посилаються на низьку фінансову спроможність споживачів, нестачу інвестицій та несприятливі погодні умови. При цьому секторальний індекс у квітні становив 44.9, у березні – 45.9.

На відміну від попереднього місяця, респонденти очікували зменшення обсягів будівництва, а також посилили негативні оцінки обсягів нових замовлень. Будівельники не прогнозували зміни обсягів закупівлі сировини та матеріалів, водночас зберегли очікування зростання обсягу закупівлі послуг підрядників.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, у березні настрої будівельних компаній значно покращилися порівняно з лютим, трохи не дотягнувши до нейтрального показника. Однією з головних проблем нерухомості сьогодні є падіння попиту, який за рік просів на 90-95% і красномовно показує стан справ на ринку. Але, попри це, забудовники не поспішають знижувати ціни на житло, ба більше – вони їх піднімають.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

61

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом