Банкір розповів про катастрофічну ситуацію на ринку іпотеки

На ринку іпотеки спостерігається катастрофічний розрив між узгодженими кредитами та виданими.

Про це заявив голова правління ОТП Банку Володимир Мудрий в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, попри те, що кількість заявок на отримання іпотечних кредитів зростає, загальний обсяг їхньої видачі залишається на колишньому рівні. "Розрив між тим, що банк погоджує і що видає, просто катастрофічний. Тобто ми погоджуємо людям кредит, але за фінальною угодою вони часто не повертаються", - розповів банкір.

Мудрий підкреслив, що іпотечний ринок не розвивається вже кілька місяців, при тому, що буквально ще на початку року демонстрував непогані темпи зростання. Але з підвищенням облікової ставки та передумов зростання інфляції, видача іпотечних кредитів зупинилася.

Також він зазначив, що у клієнтів банку змінився алгоритм у поведінці: якщо раніше українці спочатку знаходили квартиру, а потім шукали банк, який міг би видати кредит на оптимальних умовах, то тепер спочатку шукають гроші, а згодом уже житло.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за даними Національного банку України, фінустанови у листопаді видали 963 іпотечні кредити на 774 млн гривень. При цьому, як виявилось, українці майже не оформляють іпотеку на житло на первинному ринку. Як стало відомо, перевага вторинного ринку зросла вже до 90%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

107

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом