Архітектори розкритикували законопроєкт про реформу містобудування

Зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт №5655, який спрямований на перетворення у будівництві, насправді несе небезпеку для галузі.

Про це заявила заступник глави Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України (НСАУ) в Києві Анна Кирій, передає Інтерфакс-Україна.

За її словами, документ позбавляє архітекторів авторських майнових прав на об'єкти будівництва, що згодом може нести загрозу цілісності будівель і безпеці споруд. Кирій зазначає, що права на інтелектуальну власність переходять до замовника.

Спільнота архітекторів не приймала участь у розробці законопроєкту, їх зауваження, які налічують близько 100 пунктів, були повністю проігноровані.

Крім того, архітектори упевнені, що новий проєкт закону створює підгрунтя для корупції.

"Замовник може побажати заощадити на заміні матеріалів, переходах конструкцій будівлі. Коли генпідряднику закривають акти виконаних робіт на початку затвердженого кошторису, а не на по факту з урахуванням такої економії, ми вважаємо, що тим самим законопроєкт узаконить корупційні схеми", - зазначила вона.

Також в НСАУ піддали критиці створення містобудівної палати при Мінрегіоні. Експерти вважають, що таким чином нівелюється саморегулювання в архітектурному середовищі.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності" (№ 5655) був зареєстрований у Раді в червні. У його розробці взяли участь 147 народних депутатів. За словами міністра Олексія Чернишова, прийняття даного законопроєкту дозволить мінімізувати паперовий документообіг за рахунок розширення функцій е-системи у будівельній галузі.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

89

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом