Архітектор Норман Фостер оприлюднив генплан відновлення Харкова

Британський архітектор Норман Фостер оприлюднив деталі генерального плану реконструкції Харкова, який включатиме "знакову будівлю", спроєктовану архітектором під час поїздки в українське місто.

Як повідомляє Dezeen, Фостер працює з інженерною студією Arup та харківською групою архітекторів. Вони провели більше 100 робочих зустрічей, під час яких було розроблено генеральний план відновлення Харкова після масштабних бомбардувань під час російського вторгнення.

За задумом генплан складатиметься з п'яти частин: "спадщина", "промисловість", "житло", "науковий квартал" та "річки".

Фостер запропонував реконструювати будівлі радянської забудови у Харкові без розселення. Він пообіцяв направити до міста групу фахівців, які навчать місцевих архітекторів модернізувати старі споруди за новими технологіями.

"Найголовніше, що коли йде реконструкція, жителі можуть знаходитися всередині абсолютно безпечно. Ми даємо будинку друге життя, його розроблюють за європейськими стандартами. Такі методи застосовують у Європі – з різних матеріалів, з різною економічною ефективністю", - пояснив британський архітектор.

Коментуючи запропонований генплан, влада Харкова розповіла, що він передбачає розробку наукового кварталу, в якому розмістяться інноваційні підприємства, у тому числі будівлю, спроєктовану Фостером.

Науковий парк розташовуватиметься біля ринку "Барабашово", частина якого була зруйнована російськими снарядами та ракетами.

"Там тече річка. Архітектори кажуть, що вона промислова, але її можна ревіталізувати та зробити там природний ландшафт. Це місце стане магнітом у цьому районі", - розповів Фостер.

Проєкт "Ріки" передбачає перетворення 6-кілометрової смуги між річками Харкова та Немишля на екологічний, пішохідний та велосипедний простір.

У рамках проєкту хочуть створити велику локацію з університетами, житловими будинками, магазинами, науковими лабораторіями, інфраструктурою для відпочинку.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, відомий британський архітектор Норман Фостер погодився взяти участь у відновленні Харкова, який сильно постраждав від рук російських окупантів. Фостера вважають основоположником стилю "хай-тек". Він одним із перших почав впроваджувати у будівництві енергоефективні технології. За свої ідеї визнали ключовою фігурою британської сучасної архітектури.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

212

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом