Активність ринку вторинної нерухомості за рік упала на 67%

В Україні на вторинному ринку нерухомості за 2022 рік було зареєстровано 182,8 тисячі угод, з них близько 100 тисяч – це договори купівлі-продажу по житлу, решта угод – це договори міни, дарування, пожертвування.

Відповідні дані наводить Міністерство юстиції.

За даними відомства, найбільшу кількість угод українці уклали торік у четвертому кварталі. За цей період нотаріуси зареєстрували 68,5 тисячі договорів відчуження нерухомого майна, не рахуючи угод із земельними ділянками. З цього числа 36,2 тисячі припало на долю угод з купівлі-продажу квартир та житлових будинків. У третьому кварталі було зареєстровано 52,9 тисячі угод, у другому – 18,1 тисяча угод, у першому – 43,2 тисячі угод.

Порівняно з 2021 роком, у минулому кількість угод скоротилася на 67%. При цьому, попри активні військові дії, кількість укладених угод з кожним кварталом зростала на вторинному ринку житлової нерухомості. Тому можна дійти висновку, що попри очевидні складнощі ринок адаптується до них.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, за даними Фонду держмайна в Україні за час повномасштабної війни було здійснено 52,6 тисячі угод з продажу нерухомості. Цей показник у 4,6 разів менший за показник в аналогічний період минулого року. У свою чергу, у Нацбанку у звіті про фінансову стабільність за друге півріччя 2022 року зазначили, що попит на житло в Україні залишається слабким, нестійким і залежним від кількості обстрілів з боку російських окупантів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

74

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом