Активність покупців на ринку нерухомості пішла на спад

Активність покупців на вторинному ринку України почала поступово згасати, знизившись в найбільших містах до 10%.

Про це порталу НЕРУХОМІ повідомив президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) Юрій Піта.

За його словами, спад активності на початку жовтня помітний у великих містах і областніх центрах, що призвело до стабілізації цін в мегаполісах. Вже у порівнянні з серпнем коливання не перевищували 2%. Експерт зазначив, що зниження попиту насамперед пов'язано з тим, що покупець уже не готовий до існуючих цін і в найближчій перспективі навряд чи станеться який-небудь стрибок цін.

Популярністю на ринку користуються як і раніше невеликі квартири, площею до 50 "квадратів" зі зручним розташуванням.

Що стосується первинного ринку нерухомості, то ціни на житло в цьому сегменті можуть підігрівати ще зростання собівартості будівництва. Однак загальна ситуація на рику показує забудовникам, що українці вже не готові переплачувати за квадратні метри. Як зазначають ріелтори, попит тут майже повністю реалізований. Коливання цін можливе в межах 3-5% і 20-30% об'єктів, які зводяться. Забудовники розуміють, що занадто високі ціни призведуть до зниження числа угод.

За його словами, до кінця 2021 року як на первинному, так і на вторинному ринках простежуватимуться схожі цінові тенденції. Однак для первинного ринку вкрай важливим є завершення реформи містобудівної діяльності. Піта вважає, що поки рано стверджувати, що в цьому питанні вже відбулися значні зрушення.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за даними Держстату в цьому році за січень-серпень в Україні кількість побудованого житла зросла на 21,1% у порівнянні з таким же періодом в 2020 році.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

56

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом