Реконструкція застарілого житла в Україні: що пропонують мешканцям

Процес відновлення кварталів застарілого житла і розвиток соціальної інфраструктури навколо них розписаний у новому законопроєкті від Мінрегіону.

Про це розповіла заступниця міністра Наталія Козловська, повідомляє у понеділок, 2 серпня пресслужба відомства.

За її словами, діючий закон про реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду містить низку вимог, які на практиці фактично неможливо реалізувати. "Наприклад, отримати згоду на реконструкцію будинку від 100% власників. Іноді і в одній сім'ї не можуть домовитися, а що ж говорити в цілому про будинок", – підкреслила чиновниця.

Крім цих питань, є ще проблеми компенсації власникам застарілого житла та відселення мешканців, інтерес інвесторів забудовників, розширення джерел фінансування проєктів реконструкції тощо.

Так, ключові зміни, передбачені законопроектом, стосуються, зокрема, алгоритму прийняття рішення про реконструкцію кварталів застарілого житла. Так, орган місцевого самоврядування перед тим, як прийняти рішення про необхідність проведення реконструкції, має здійснити інвентаризацію житлового та нежитлового фондів в межах населеного пункту. За її результатами буде прийматися рішення про віднесення наявних об'єктів застарілого фонду, а також затверджуватися програма з реконструкції, яка перед цим має пройти громадське обговорення. Програма може передбачати як реконструкцію, зокрема, модернізацію багатоквартирного будинку, з відселенням мешканців або без відселення, так і його знесення (з відселенням).

За відселення мешканців на час проведення реконструкції законопроєкт передбачає два варіанти: на вибір власника або орендаря квартири в стартовий будинок на постійній основі, або ж в маневрений фонд для тимчасового проживання на час проведення реконструкції. Все переселення здійснюватиметься тільки на підставі укладених та нотаріально завірених договорів.

Інвестора-забудовника, який буде здійснювати проєкт реконструкції кварталу, обиратимуть за конкурсом.

Важливо, що реконструкції підлягають не тільки багатоквартирні будинки, а й наявні об'єкти інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, розташовані в межах кварталу: вони теж буде реконструюватися.

Змінами вдосконалюється і процедура компенсації власникам застарілого житла. Зокрема, передбачається, що мешканець будинку має право:

  • повернутися в свою квартиру після завершення реконструкції будинку;

  • отримати компенсацію за квартиру, тобто фактично продати її інвесторові-забудовнику;

  • збільшити площу квартири завдяки купівлі додаткових метрів, або навпаки продати квадратні метри і зменшити площу.

Також зміниться й умова для прийняття рішення мешканцями будинку про участь в програмі з реконструкції – вона буде прийматися на загальних зборах мешканців відповідно до Закону України "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку".

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше заступник голови парламентського комітету з питань містобудування Олена Шуляк говорила, що новий законопроєкт має спростити знесення житлових будинків, які вичерпали свій ресурс . Так, знесення будинку буде можливим, якщо 75% його мешканців дадуть свою згоду.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

136

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом