"Реконструкція" загрожує черговій старовинній будівлі у Києві

У Києві в ході будівництва можуть зруйнувати чергову старовинну будівля – колишню пивоварню Карла Шульца 1881 року будівництва. Активісти громадської організації "Карта Реновації" підготували звернення до Офісу генпрокурора.

За словами робітників, вони здійснюють реконструкцію будівлі пивзаводу, проте на ділянці відсутній інформаційний стенд з паспортом. Сюди активісти викликали співробітників поліції. Кияни вимагали почати розслідування за фактом самовільного будівництва, оскільки забудовник не погодив проведення робіт з Міністерством культури, також, за словами активістів, у будівельників немає й інших дозвільних документів. Однак правоохоронці відмовилися приймати заяву і складати адмінпротокол.

Варто зазначити, що будівля пивзаводу не має охоронного статусу, проте знаходиться у межах центрального історичного ареалу міста Києва, в охоронній зоні пам'ятки історії "Завод "Червоний Гумовик". Крім того, Київська міськрада не приймала рішень щодо передачі земельної ділянки, на якій розташована будівля, для реконструкції існуючих будівель або нового капітального будівництва.

Як повідомляв краєзнавець Антон Короб, акції "Київського пивзаводу №1" у 2000-му році купила компанія "Сармат". Новий власник заявив, що не буде вкладатися у розвиток заводу і передав в 2007 році права власності іншому підрозділу SCM – компанії "Еста Холдинг", яка займається операціями з нерухомістю. Як відомо, компанія SCM належить найбагатшому українцю Рінату Ахметову.

З 2009 року Київський пивзавод №1 офіціально як підприємство, припинив своє існування. Приміщення орендували різні підприємства, майстерні, шиномонтаж.

Активісти стверджують, що велика частина будівлі заводу не пошкоджена і його ще можна врятувати.

НЕРУХОМІ раніше повідомляли, що кілька тижнів тому виник великий скандал, коли в центрі Києва зруйнували прибутковий будинок Уткіна – будівлю дореволюційного будівництва, яка відноситься до епохи неоренесансу.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

113

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом