Реформа містобудування: штрафи хочуть підняти до 12 млн. гривень

Законопроєкт про реформу містобудування №5655 пропонує підвищити штрафи для недобросовісних забудовників до 12 млн гривень.

Про це написала голова Координаційної ради з вирішення проблемних питань у сфері містобудування Олени Шуляк у Facebook.

За її словами, документ пропонує суттєво підвищити відповідальність за незаконне будівництво.

"До 12 млн грн штрафу за порушення у будівництві передбачили нашим законопроєктом №5655 про реформу містобудування", - написала Шуляк, додавши, що штрафи передбачені для замовників будівництва: як для фізосіб, так і для юросіб. Ці правки схвалили на підкомітеті.

"Мова про кругленькі суми, щоб порушувати не хотілося нікому і ніколи. До речі, суми штрафів надходитимуть до місцевих бюджетів", - повідомила народна депутатка.

Найвищі штрафи передбачені у разі порушення будівництва для об'єктів класів наслідків СС2 та СС3 – торгових центрів, житлових комплексів та багатоквартирних будинків. Для класу наслідків СС1 – для невеликих будинків, які зводяться фізособами, штрафи будуть у рази менші.

Передбачається, що цей законопроєкт розглянуть у Верховній Раді у другому читанні до кінця цього року.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше НАЗК побачило у законопроєкті №5655 корупційні ризики, внаслідок чого змушена була зробити відповідні виправлення. Зокрема, йдеться про юридичну невизначеність статусу Містобудівної палати, її роботи, термінів реалізації рішень про демонтаж самовільно збудованих об'єктів, підвищення ролі містобудів і при цьому зниження контролю при їх дотриманні та інших нюансах.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

93

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом