Рада проголосувала за законопроєкт про захист інвесторів на ринку нерухомості

Народні депутати у понеділок, 15 серпня, ухвалили у другому читанні та загалом проєкт закону №5091 про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть побудовані в майбутньому. Законопроєкт підтримали 257 парламентарів.

Цей документ має усунути прогалини у містобудівному законодавстві у сфері залучення інвестицій від фізичних та юридичних осіб у будівництво нерухомості. Зокрема, законопроєкт встановлює умови, за яких об'єкти незавершеного будівництва будуть об'єктами цивільних прав, визначає особливості договору щодо організації та фінансування будівництва об'єкта.

Як відомо, основні причини появи проблемних об'єктів будівництва відсутність системи гарантування виконання замовником будівництва зобов'язань перед інвесторами, будівництво без дозвільних документів на самовільно зайнятих ділянках, фінансування будівництва за принципом "фінансової піраміди", використання забудовником коштів інвесторів не за цільовим призначенням, а також прийняття будівельними компаніями зобов'язань, які потім не виконуються.

Тому законопроєкт визначає умови інвестування та фінансування об'єктів, запроваджує гарантійну частку будівництва, удосконалить процедуру продажу майбутніх об'єктів, встановлює перелік осіб, які мають право першого відчуження.

Зазначається, що документ позитивно оцінили у банківській спільноті, за словами нардепа Ярослава Железняка, банки "пообіцяли запустити іпотеку після його впровадження".

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, у першому читанні законопроєкт №5091 у Раді ухвалили 8 вересня 2021 року. Одна з авторів народна депутатка Олена Шуляк, коментуючи його, заявила, що вперше за всі роки незалежності Україна отримала документ, "який реально захищатиме людей, що вкладають гроші в первинну нерухомість".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

125

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом