Прокуратура спробує відсудити садибу Дмитрієва у забудовника

У справі забудови садиби Дмитрієва – комплексу будівель на вулиці Хорива, 2 у Подільському районі Києва – 5 жовтня  відбудеться засідання Касаційного господарського суду, під час якого прокуратура намагатиметься повернути у комунальну власність зазначені споруди.

Як повідомляє "Київвлада", власником садиби є компанія "Конвалія-Нерухомість", вона збирається збудувати на цьому місці офісно-громадський комплекс. Проте варто зазначити, що три із восьми будівель садиби є пам'ятками архітектури. Проти забудови на Хориві активно виступає громадськість. На думку органів прокуратури, "Конвалія-Нерухомість" незаконно оформила право власності на садибу Дмитрієва.

За даними Держреєстру судових рішень у липні 2007 року Подільська райрада затвердила список будинків, які потребують реставрації через їх вкрай незадовільний технічний стан. До зазначеного переліку було внесено, у тому числі й будинок на вулиці Хорива, 2а. Було проведено інвестиційний конкурс із реконструкції цих будівель, переможцем якого стала фірма "Конвалія-Нерухомість". З нею було укладено договір, за яким компанія мала забезпечити повне фінансування проєктування та реконструкції об'єкта, а також вирішення низки майнових питань.

У 2014 році Мінкульт вніс два будинки з комплексу на Хорива до Держреєстру пам'яток архітектури, які збиралася реконструювати "Конвалія-Нерухомість". Через ці обставини компанія подала до суду. Проте станом на сьогодні приватне підприємство займалося лише відселенням мешканців, а реконструкцію так і не було проведено. При цьому, всупереч положенням договору, було зареєстровано право приватної власності.

Чергова серія судових суперечок розпочалася навесні 2021 року. Саме тоді столична прокуратура подала до Господарського суду Києва позов про анулювання держреєстрації права власності. Чергове судове засідання щодо садиби на Подолі має відбутися 5 жовтня.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, бенефіціаром та засновником компанії значиться Вікторія Рогач, а керує нею – Роман Шингур. Фірму пов'язують із колишнім головою Центрвиборчкому Михайлом Охендовським.

Торік Шостий апеляційний адміністративний суд виключив із Держреєстру одразу п'ять пам'яток архітектури, які входили до складу комплексу на Хорива.

Будинок Дмитрієва – це цілий комплекс об'єктів та останній архітектурний ансамбль садибного типу, що зберігся на Подолі. Його історія налічує близько 200 років. Автором будівлі є архітектор Олександр Кривошеєв, серед робіт якого – Готель Гладинюка на вул. Б. Хмельницького, 8, низка доходних та житлових будинків у Шевченківському районі. Будинок збудований у стилі класицизму, для якого характерні суворі симетричні форми.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

126

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом