Програма "Іпотека під 3%" має запрацювати вже навесні: хто зможе скористатися

Державна програма щодо забезпечення переселенців житлом "Іпотека під 3%" має запрацювати на початку весни наступного року.

Про це написав на своїй сторінці в соціальній мережі глава Всеукраїнської асоціації переселенців Руслан Калінін.

За його словами, запуск програми став можливий завдяки підписаній з Німеччиною угодою, згідно з якою Україна отримала 25,5 млн євро. Також до кінця 2020 року будуть підписані ще два важливих документи. За прозорістю реалізації проєкту стежитиме міжнародний консультант, відбір якого відбуватиметься паралельно. Німецька сторона наполягла, що керуватиме відбором, який за приблизними розрахунками займе кілька місяців.

Однак, Калінін заявив, що для отримання кредитів на житло бажаючі мають сформувати нову чергу. Це також є умовою Німеччини.

"Гроші Україні даються у вигляді безповоротного гранту і потрібно прийняти незаперечний факт – представники банку KFW хочуть контролювати всі процеси", – підкреслив Калінін.

Він додав, що в Україні за реалізацію цієї програми відповідатиме Держмолодьжитло. Відбір учасників буде рандомним – вони відбиратимуться за принципом лотереї, займатися цим буде також німецька сторона. Таким чином Україна повністю відсторонюється від будь-якого процесу.

Калінін нагадав, що німецький банк KfW – єдиний міжнародний донор, що підтримує житлові програми для переселенців. Завдяки йому вдалося розпочати будівництво тимчасового житла в шести регіонах України.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, у вересні біля Офісу президента України мітингували переселенці з тимчасово окупованих територій, вимагаючи відновлення програми "Доступне житло" та фінансування пільгового кредитування під 3%. За словами організаторів акції, на такі житлові програми кошти в Україні виділяються, але потім вони використовуються для інших цілей.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

106

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом