Кардинальні зміни в PUSHA HOUSE: що не так із ЖК у Пущі-Водиці

Спорудити в Пущі-Водиці житловий комплекс PUSHA HOUSE вирішили ще 8 років тому, але тільки цьогоріч стартували підготовчі роботи. За цей час простою один із замовників збанкрутував, змінилися всі виконавці робіт, площа будинку збільшилася вдвічі, а Держархбудінспекції про це ніхто нічого не сказав.

Що не так із цим будівництвом – з'ясовували експерти НЕРУХОМІ.

Був 2012 рік, забудовники заявляли про будівництво як могли

Про початок будівництва житлового комплексу бізнес-класу PUSHA HOUSE на вул. Федора Максименка, 7а в Пущі-Водиці (Оболонський р-н) було заявлено ще в 2012 році, шляхом реєстрації декларації. У ній було зазначено 2 замовника – ПП "ІНТЕКО" та ТОВ "ЕНЕРГІЯ", при тому, що право на користування землею було тільки у ПП "ІНТЕКО".

Наразі ТОВ "ЕНЕРГІЯ" – банкрут. Фірма з 2018 року перебуває у процесі припинення діяльності. Чим це загрожує, запитаєте ви? А тим, що заявлений забудовником на сайті об’єкта оптимістичний період будівництва в 12 місяців, звичайно, обнадіює, але краще б там вказали скільки триватиме процес прийняття ЖК PUSHA HOUSE в експлуатацію. Адже, враховуючи, що ТОВ "ЕНЕРГІЯ" вказана в декларації також і проєктувальником об'єкта, який повинен засвідчити акт готовності та поставити на ньому свій підпис – введення, ймовірно, затягнеться. Інвестори ж, в такому разі, зіткнуться з перешкодами при отриманні права власності на квартири.

Простіше кажучи, декларація була зареєстрована з порушеннями. Крім плутанини з замовниками, в ній, зокрема, не було вказано кількість різновиду квартир та їх площі, відсутній перелік і технічні характеристики нежитлових приміщень та місць загального користування.

8 років потому

Будівництво почалося в 2020-му, через 8 років після реєстрації декларації. Цього ж року біля будмайданчика встановили інформаційний стенд, він же паспорт ЖК PUSHA HOUSE. Однак інформація на ньому не те, щоб не точна – збігів із офіційно зареєстрованою декларацією там майже немає.

Якщо в 2012 році будинок збиралися зводити заввишки в 12 поверхів, то, виходячи з даних на паспорті, їх тепер буде 7. Здавалося б, зменшили висотність, все ж таки Пуща-Водиця – добре. Але є одне "але": загальна площа будинку збільшилася в 2 рази. Тепер вона становить не 6 236 кв.м, а 13 009 кв.м. Тобто будуватимуть не так у висоту, як у ширину. А це означає, що місця для дозвілля з дітьми буде менше, а для квіткових клумб, наприклад, взагалі не залишиться.

Збігається з декларацією там тільки один із замовників – ПП "ІНТЕКО". Про другого замовника і генерального проєктувальника ТОВ "ЕНЕРГІЯ" паспорт відомостей не містить – там вказано, що ЖК будуватиметься за проєктом, розробленим ПП "МАКРОПРОЕКТ". Відповідальні за технічний та авторський нагляд теж змінилися. А в якості генерального підрядника виступає ТОВ "БК АТЛАНТ-ПЛЮС".

Паспорт містить квест

На паспорті об'єкта, як і належить, вказано номер декларації про початок виконання будівельних робіт – КВ 0831222987624. Але справа в тому, що документа під таким номером не існує. Він відсутній в Реєстрі будівельної діяльності. Як виявилося, все тому, що номер вказано невірно.

На прохання експертів НЕРУХОМІ, Держархбудінспекцією та девелопером KyivBudDevelopment декларація була надана. Та сама, родом із 2012 року, де йдеться про 12 поверхів та більш скромну (в 2 рази) площу об'єкта. Номер на ній зазначений майже такий же – КВ 08312229876. Тобто різниця лише в доданих двох останніх цифрах "24" на паспорті. Хто винен в цій помилці: який-небудь неуважний співробітник друкарні або ця помилка була умисною, щоб "оригінал" дозвільного документа ніхто не виявив – залишається тільки гадати. Цей квест пройти зможуть тільки ті, хто знає, що оцінювати ризики, перш ніж інвестувати в новобудову, потрібно за наявністю таких ось невідповідностей, яких тут, слід зазначити, більш ніж достатньо.

Вищий клас

Незрозуміло також, чому в паспорті об'єкт відноситься до класу наслідків СС3, коли в декларації визначена 3 категорія складності. Тут слід роз'яснити: СС3 – це значний клас наслідків, він відповідає 4-5 категорії, а 3 категорія – це СС2, тобто середній клас. А чим вище цей клас, тим більше вимог і процедур щодо спорудження об'єкта, які, в свою чергу, також збільшують кошторисну вартість та терміни будівництва.

Отже, віднесення ЖК PUSHA HOUSE до вищого класу наслідків не обгрунтовано. Навіщо забудовник його сам собі завищив, коли інші частенько практикують зворотнє та намагаються цей клас всією правдою і неправдою занизити, щоб позбавити себе від зайвих витрат та додаткових погоджень – незрозуміло. Може забудовник KyivBudDevelopment просто не в курсі, яка категорія до якого класу належить, що тоді має серйозно насторожити інвесторів, тому що може він і не в курсі, як побудувати будинок, щоб він не розвалився. А може знову всьому виною друкарня...

А що ж ДАБІ?

У Держархбудінспекції про коригування в проєкті ЖК PUSHA HOUSE нічого не чули – поставити їх до відома про зміни ніхто, мабуть, не вважав за потрібне. Як, власне, і дотримуватися закону.

Варто зазначити, що без такого повідомлення ДАБІ та подальших узгоджень, прийняти об'єкт в експлуатацію буде вельми і вельми проблематично. Адже виходить, що декларація зареєстрована на один проєкт, а будівництво здійснюється за іншим. Але чи існує взагалі проєкт або проєкти в дійсності? Крім замовника та причетних осіб, їм же оплачених, проєкт ніхто не бачив – експертизи не було, а декларацію на достовірність зазначених у ній даних ніхто не перевіряв.

Якщо ви хочете інвестувати в ЖК PUSHA HOUSE

Зауважимо, що за результатами аналізу документів, що є у відкритому доступі, комплекс PUSHA HOUSE на ресурсі НЕРУХОМІ має низький рейтинг відповідного розділу – 2.5.

Більш детально з невідповідностями, які виявили експерти НЕРУХОМІ, можете ознайомитися на сторінці ЖК PUSHA HOUSE у вкладці Документи. Там же для інвесторів, які все ж розглядають можливість придбання нерухомості у цьому комплексі, є рекомендації, що можуть мінімізувати ризики.

Oб'єкти:

Забудовники:

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

96

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом