Забудовник ЖК Bergen повинен буде заплатити СБУ 44 млн гривень неустойки

Господарський суд Києва стягнув із забудовника ЖК Bergen на користь Служби безпеки України 44 млн гривень через порушення умов договору.

Про це йдеться в рішенні суду.

У вересні 2014 року "Домобудівна компанія №7" і СБУ уклали договір про будівництво житлових будинків на ділянці на вул. Полковника Потєхіна, 9 у Голосіївському районі Києва. Силова структура мала отримати в комплексі не менше 327 квартир загальною площею 17,5 тисяч "квадратів".

Суд встановив, що будівництво мало б завершитись і квартири передані СБУ до 5 березня 2019 року. Однак, об'єкт взагалі не був зданий, узгоджений сторонами документ щодо остаточного розподілу зазначених квартир в матеріалах справи відсутній, а наявний календарний графік не відповідає умовам договору.

З огляду на ситуацію, що склалася, суд порахував правомірним стягнути з "Домобудівної компанії №7" неустойку. Стягнення пені було передбачено договором - 0,1% вартості несвоєчасно переданих квартир за кожен день затримки.

Так, в жовтні 2020 Госпсуд задовольнив позов СБУ і розірвав договір між СБУ і "Домобудівної компанією №7". У березні 2021 апеляційний суд залишив це рішення без змін. У "Домобудівної компанії №7" є 20 днів на подачу апеляції на рішення суду, починаючи з 30 квітня. Зараз даних про те, що компанія оскаржила рішення у відкритих джерелах немає.

Відомо, що на ділянці площею 4,61 га на вул. Полковника Потєхіна, 9, що знаходиться в постійному користуванні СБУ, будувався ЖК Bergen. Проти цього активно протестували місцеві жителі. Зокрема, вони вказували на те, що забудова може нашкодити унікальним екосистемам Голосіївського лісу.

ТОВ "ДБК-7" самостійно будівельні роботи не проводило, а залучило генпідрядника – ТОВ "БК "Азур Груп". У 2016-2019 рр співвласником цієї компанії було ТОВ "Фундамент Девелопмент", яке, згідно з даними аналітичної системи" YouControl, належить народному депутату від "Батьківщини" Андрію Пузійчуку: він очолює Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Власницею ТОВ "Домобудівна компанія №7" є Оксана Перепелиця з Чернівців.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, компанія "Фундамент" 22 березня виграла тендер і тепер візьметься за добудову житла у Деснянському районі Києва для жертв "Еліта-Центр".

Oб'єкти:

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

158

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом