В Одесі судитимуть організаторів масштабної житлової афери

До суду відправили обвинувальний акт відносно одного з керівників ОК "Набережний Квартал – Жаботинського", якого запідозрили у привласненні 125 млн гривень інвесторів житлового комплексу в Одесі.

Про це повідомили в пресслужбі прокуратури.

Як повідомили правоохоронці, у 2016-17 роках забудовник збирав кошти з інвесторів на будівництво другої секції ЖК, тоді, коли ДАБІ анулювала дозвіл на будівництво.

Згодом, глава кооперативу та інші його представники, використовуючи свої можливості, перевели гроші інвесторів на рахунки фіктивних підприємств. В результаті постраждало близько 100 сімей пайовиків. Фігурант зараз знаходиться під вартою, за цей злочин йому загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляє Думська, ще в 2013-14 роках Юрій Сусляк з декількома партнерами створив компанію NK Group. У різних областях України проходило будівництво під брендом "Набережний квартал". Для кожного будівництва створювався обслуговуючий кооператив, який збирав гроші пайовиків.

Так, в Одеській області в Крижанівці "Набережний квартал" розгорнув будівництво в районі 6-ї станції Великого Фонтану, на Жаботинського, 3/1. Представники NK Group підписали договір з "Олімпекс Транс", яка володіла тут ділянкою.

Будівництво стартувало у 2014 році, завершитися мало у 2016-му. Але до заявленого терміну була готова на 80% лише перша секція житлового комплексу. В результаті будівництво завмерло. За версією слідства це сталося через те, що гроші розікрали, при цьому ДАБІ анулювала дозвіл, тому що забудовник порушив поверховість будівлі.

У 2019 новий забудовник ТОВ "Олімпекс Транс" таки отримав дозвільні документи і у інвесторів з'явився незначний шанс отримати свої квартири. Проєкт отримав нову комерційну назву "Вежі Фонтана". Компанія почала продавати вільні квартири, щоб на виручені гроші продовжувати будівництво. Тут стверджують, що реалізуються виключно вільні квартири, а так званих "двійників" у будинку немає.

За даними ЗМІ, в кримінальному процесі фігурують чотири обвинувачених – всі колишні голови або співробітники кооперативу. Це Олександр Єременко, Дар'я Зубко, Олександр Савченко, Ігор Плейзор.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в Україні розробили законопроєкт №5091 про захист інвесторів. Його внесли в Раду 17 лютого. Основною метою документа є створення правових механізмів для забезпечення державою прав на об'єкти незавершеного будівництва та майбутні об'єкти нерухомості, право на виконання будівельних робіт за якими отримано з дати вступу в силу законопроекту. Як наголошується в пояснювальній записці, документ має заповнити низку прогалин в законодавчому регулюванні будівельної галузі.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

143

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом