У Львові знесуть багатоквартирний житловий будинок

Анна Завірюха 18:33, 21.10.2024

Верховний Суд виніс рішення про знесення шестиповерхового об'єкта у Львові. Всі витрати має компенсувати громадська організація “Наше ідеальне місто”, яка, власне, здійснила це самочинне будівництво, повідомило видання DailyLviv.

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Львові звернулась до суду з позовом до ГО “Наше ідеальне місто”, в якому просила знести самочинно зведений об`єкт. Йдеться про багатоквартирну житлову споруду на вулиці Варшавська, 22. 1 жовтня 2024 року Верховний Суд постановив залишити без змін постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 6 квітня 2022 року.

У 2015 році громадська організація уклала з Львівською міською радою договір оренди земельної ділянки площею 0,0306 га. У грудні 2017 року інспекція Департаменту з питань Державного архітектурно-будівельного контролю здійснила позапланову перевірку на об`єкті та виявила порушення – проведення робіт без повідомлення про початок їх виконання. На той час ГО звела перший поверх багатоквартирного житлового будинку. На початку 2018 року ДАБК склав припис про зупинення будь-яких робіт та оштрафував “Наше ідеальне місто”. Проте забудовник продовжував зведення будинку, так з'явилися третій і четвертий поверхи.

У жовтні 2018 року на громадську організацію Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю наклав другий штраф у розмірі 92 050 гривень. Своєю чергою ГО робила усе, щоб інспектори наступного разу не могли потрапити на об'єкт. В результаті ДАБК звернулось до суду з позовом про знесення багатоквартирної житлової споруди.

Суди попередніх інстанцій встановили, що самочинно збудована будівля зареєстрована за обслуговуючим кооперативом “Варшава Хоум”. Частина квартир була відчужена фізичним особам шляхом укладення нотаріально посвідчених договорів міни та купівлі-продажу. У 2019 році Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов інспекції ДАБК. Проте у 2022 році Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу забудовника і справу було скерував на новий розгляд. Восьмий апеляційний адміністративний суд не задовольнив апеляційну скаргу громадської організації.

Засновниками ГО "Наше ідеальне місто" є Квітослава Бандурка з Жовкви, Божена та Володимир Закалюжні зі Львова. Керівником є – Роман Костевка зі Львова. Обслуговуючий кооператив "Варшава Хоум" зареєстрували Олександр Буряк з Києва, Мирон Кульчицький і Дмитро Вознічка зі Львова. Керівником є Мирон Кульчицький.
.
Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, раніше у Львові виник конфлікт між міською владою та забудовником через ділянку, на якій мав би з’явитись громадський простір Памʼяті загиблих Героїв. Приватна компанія "Агрокультура захід" претендує на 2,7 га цієї комунальної землі на Сихові.

Проверенные ЖК

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук