У Київраді дозволили звести ЖК на місці історичної будівлі на Подолі

Анна Завірюха 18:41, 21.06.2024

Комісія Київради з питань архітектури, містопланування та земельних відносин підтримала передачу ділянки з історичною будівлею на Подолі для будівництва багатоквартирного житлового будинку. Про це повідомила ГО “Спадщина”.

На цій земельній ділянці, за адресою вул. Турівська, 29а, розташована історична будівля, більш відома як “Лісопильня Сніжка”. Її побудували у 1902 році. Споруда є важливим зразком традиційної забудови Подолу. Також вона знаходиться у зоні регулювання забудови ІІ категорії історико-архітектурного заповідника “Стародавній Київ” і пам’ятки ландшафту та історії “Історичний ландшафт київських гір”.

З 2022 року власник намагається знести історичну будівлю без будь-яких дозвільних документів. ТОВ “Форвард-А” планує на цій ділянці звести багатоквартирний житловий будинок з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури.

Київська міська прокуратура порушила проти забудовника два кримінальні провадження: про самоправство, а також про умисне нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури. Попри це члени земельної комісії підтримати рішення про будівництво ЖК.

Раніше Консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини КМДА погодила концепцію будівництва на місці історичної лісопильні. Під час презентації на засіданні замість представників забудовника проєкт представляли співробітники Департаменту й архітектор проєкту Микола Віхарев. Останній також є членом Консультативної ради.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, раніше Київрада повідомила, що правові підстави для припинення зведення ЖК Turgenev на місці історичної садиби Зеленських забудови кінця ХІХ століття відсутні. Чиновники міської адміністрації бідкаються, що забудовник ТОВ "Тургенєв Білд" подав на них до суду і вже виграв дві інстанції.

Проверенные ЖК

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук