У Києві знесли історичну садибу Зеленських

1 хв


Забудовник київського ЖК Тургеневъ зніс двоповерхову історичну садибу Зеленських 1890 року будівництва. Це остання дерев’яна будівля тих часів на вул. Кониського, повідомив активіст Дмитро Перов на своїй сторінці у Facebook.

Демонтажні роботи почали ввечері 19 липня. Перов викликав поліцію. Зараз правоохоронці вилучили будівельну техніку та відкрили кримінальне провадження. 

Спроби розібрати садибу почались ще у 2018. У 2017 році компанія “Сервіт” звела 11-поверховий клубний будинок Turgenev поблизу будівлі 19 століття. Наступного року відбулася спробували вперше знести історичну садибу. Проте після суспільного розголосу демонтаж призупинили. Влітку 2021 року забудовник почав знову її розбирати. Тоді на нього відкрили кримінальне провадження. Того ж року він намагався знову знести будинок. В результаті суд заборонив проводити будівельні роботи, а паркан демонтували.

Після початку повномасштабного вторгнення забудовник знову встановив огородження. В липні 2022 року за зверненням прокуратури на будь-які будівельні роботи наклали арешт. 

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, раніше забудовник подав до суду на Департамент містобудування та архітектури КМДА і в червні 2024 року виграв дві інстанції у справі щодо дозволу на будівництво житлового комплексу Тургеневъ.

Тоді Київрада повідомила, що правові підстави для припинення зведення ЖК відсутні, а чиновники міської адміністрації бідкались, що перешкодити будівництву вони просто не можуть.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

575

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом