Суд поставив крапку у справі, заборонивши будівництво столичного ЖК Fresco Sofia

Касаційний адміністративний суд 30 березня 2023 року відмовив компанії "Інвестиційно-будівельна група" (ІБГ), заборонивши проводити будівельні роботи ЖК Fresco Sofia по вулиці Олеся Гончара, 17-23 у Шевченківському районі Києва.

Як повідомляє "Київвлада", суд остаточно відмовив забудовнику у задоволенні його позову про визнання протиправним та скасування рішення Київради, яким компанії було серед іншого заборонено проводити роботи на зазначеній локації.

Зводити житловий комплекс розпочали у 2008 році на двох ділянках загальною площею 0,37 га. Роботи здійснювалися на підставі дозволу, виданого видано інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Києві 6 червня 2008 року.

Проти цього будівництва виступила місцева громадськість. Відомо, що ще у 2005 році ЮНЕСКО змінила межі буферної зони об'єкта всесвітньої спадщини, збільшивши її на 111 гектарів та включивши до цієї зони зокрема й вулицю Олеся Гончара. Згідно з рекомендаціями ЮНЕСКО, гранично допустима висота нових будинків і надбудов на цій території не повинна бути вищою за висоту прилеглої історичної забудови, яка становить 12-25 м, тоді як забудовники ЖК Fresco Sofia планували звести комплекс у півтора раза вищим.

Також активісти зазначали, що про будівництво у цій зоні має бути поінформовано ЮНЕСКО, але забудовник повідомив про свої наміри лише у 2009 році, коли будівельні роботи вже розпочалися. 27 травня 2010 року столична міськрада під тиском активістів ухвалила рішення про зупинення проведення робіт. У 2016 році Київрада погодила створення тимчасової контрольної комісії (ТКК) з питань врегулювання використання земельних ділянок на вул. Гончара, 17-23. Даному органу було доручено перевірити порядок передачі та дотримання режиму використання відповідних ділянок, дотримання забудовником-орендарем вимог ДБН та стандартів України, містобудівного законодавства, дотримання рекомендацій міжнародних організацій, зокрема Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У червні 2016 року ДАБІ на прохання ТКК здійснила позапланову перевірку, за результатами якої було складено акт. Надалі ДАБІ анулювала дозвіл на виконання будівельних робіт. Підставою для цього стало, зокрема, те, що ТОВ "ІБГ" у 2012 році, вже після отримання дозволу, самовільно скоректувало свій проєкт. У рамках цих коригувань, серед іншого, висота будівлі була збільшена до 37,9 м, а загальна площа квартир – до 12,8 тис. кв.

Забудовник намагався у судовому порядку оскаржити рішення інспекції. На його думку, коригування проєкту було здійснено у рамках усіх вимог законодавства. Але ці аргументи не переконали суддів.

17 серпня 2020 року мер Києва Віталій Кличко повідомив, що в конфлікті навколо цієї забудови, який триває з 2008 року, таки була "поставлена крапка". За словами очільника міста, забудовник пообіцяв забрати зайві поверхи, щоб висота будівлі не перевищувала 27 м.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, цього дня відбулося підписання Меморандуму про зниження висотності ЖК Fresco Sofia. Будівлю мають приборкати до 27 метрів. Забудовник пообіцяв прибрати "зайві" поверхи.

Зазначимо, що у столиці досить часто виникають проблеми у забудовників із висотністю будівель. Так, наприклад, Шостий апеляційний адмінсуд ухвалив знести верхні поверхи багатоквартирного житлового будинку, збудованого по вулиці Стеценка, 30 у Подільському районі Києва. Проте, чи забудовник виконуватиме припис суду – поки що невідомо.

Oб'єкти:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

123

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом