Старовинну будівлю руйнують в центрі Києва заради чергового хмарочоса

У Києві невідомі люди без будь-яких розпізнавальних знаків приступили до демонтажу старовинного особняка на вулиці Симона Петлюри, 29, що біля Центрального залізничного вокзалу.

Про це написав у себе в Facebook свідок події Ілля Соколов.

Він уточнив, що роботи велися вночі, 20 березня.

Як повідомляє Хмарочос, тут компанія Zim Group збирається побудувати апарт-готель Times на 352 номери. Забудовник обіцяє, що будівля буде 15-поверховою, однак на ресурсі НЕРУХОМІ вказана висота у 26 поверхів.

Компанія "Приват" отримала в оренду ділянку за цією адресою ще у 2003 році терміном на 25 років. У 2018 р. фірма отримала МУО від містобудівного Департаменту КМДА на реконструкцію нежитлової будівлі під готель. Згідно державному земельному кадастру, ділянка відноситься до комунальної власності і призначена для експлуатації адміністративної будівлі.

Тим часом, КМДА намагалася розірвати договір оренди із землекористувачем, нібито той має намір побудувати тут житловий комплекс, що суперечить Генплану міста.

Варто підкреслити, що будівництво ще одного хмарочоса в центрі Києва в безпосередній близькості до Центрального залізничного вокзалу призведе до істотного навантаження на місцеву інфраструктуру. Зокрема, в першу чергу це торкнеться доріг і дістатися до вокзалу стане набагато важче.

Відзначимо, що особняк, який збираються знести – це будинок купця Івана Уткіна. Він був побудований на самому початку XX століття. Як розповів краєзнавець Антон Короб, будівля відноситься до епохи неоренесансу. І хоч фасад втратив кілька елементів декору, в цілому він досить міцний, без ознак аварійності.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, на думку чиновників КМДА, питання з внесенням об'єктів культурної спадщини до Реєстру нерухомих пам'яток затягується з боку Міністерства культури. А це загрожує знищенням цих об'єктів, заявили в мерії.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

129

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом