Мінкульт гальмує питання з внесенням пам'ятників архітектури до держреєстру – КМДА

Питання з внесенням об'єктів культурної спадщини до Реєстру нерухомих пам'яток затягується з боку чиновників Міністерства культури.

Про це заявив в.о. першого заступника мера Києва Валентин Мондриївський, передає пресслужба КМДА.

За його словами, торік Департамент охорони культурної спадщини КМДА направив Мінкульту подання щодо 64 пам'яток архітектури. Однак експертна комісія при Міністерстві розглянула тільки 42 об'єкти з цього списку. Крім того, досі відсутній наказ про внесення їх до держреєстру.

"Будь-яке затягування надання статусів пам'яток історичним будівлям з боку Міністерства культури загрожує знищенням цих об'єктів", - підкреслив представник мерії, додавши, що сьогодні закони їх не захищають.

Він також нагадав, що ще в 2018 році був розроблений законопроєкт, який був прийнятий тільки в першому читанні, що передбачає посилення покарання за руйнування пам'яток архітектури. Крім того, сьогоднішнє законодавство ніяк не захищає об'єкти культурної спадщини, які мають статус "недавно виявлені". Чиновник розповів, що Рада не змогла прийняти даний документ, оскільки за пропозицією Мінкульту його просто зняли з розгляду.

Мондриївський вважає, що пам'ятники архітектури слід дозволити викуповувати в комунальну власність, це дозволить місцевій владі більш ефективно управляти ними. Зараз же такі об'єкти можуть бути викуплені тільки у держвласність.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, у Верховній Раді України був зареєстрований законопроєкт № 4235, який мав ввести мораторій на висотну забудову в радіусі 500 метрів від об'єктів культурної спадщини.

Заборона на будівництво також поширюватиметься на вже видані дозвільні документи, якщо будівельні роботи ще не стартували. Якщо будівництво вже почалося, дозволи пропонуються вважати дійсними.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

79

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом