Розкрита нова схема виведення коштів з Аркади за участю екснардепа

Новий керівник Фондів фінансування будівництва житлових комплексів Еврика і Патріотики виявив схему виведення коштів організовану у змові з колишнім народним депутатом В'ячеславом Ковалем та керівництвом банку "Аркада".

Як повідомляється на сторінці Facebook "Усі недобудови Банку Аркада", 15 червня відбулося чергове засіданні Дирекції з добудови і Міжвідомчої робочої групи при Кабміні. На засідання було запрошено засновника фінансової компанії "Гарант Капітал" Олексія Прокопенка. Він надав звіт про перші результати роботи з реєстрами ФФБ. Керуючий озвучив попередній результат перевірки фондів фінансування будівництва ЖК Еврика і Патріотика. Зокрема, було встановлено, що колишній народний депутат В'ячеслав Коваль за попередньою змовою з менеджментом банку "Аркада" укладав одночасно велику кількість договорів за участю ФФБ з купівлі об'єктів будівництва житлової нерухомості за програмою, яка передбачає великузнижку, введену спеціально для цієї особи на короткий період.

При цьому, наголошується в повідомленні, повний розрахунок Коваль не здійснював. Через деякий час в результаті "умисного невиконання умов договору" і несплати суми за договором, банк "Аркада" в односторонньому порядку розривав укладені з ним договори, відкріплював його від об'єкта інвестування в обліковій системі Фондів фінансування будівництва. Потім Ковалю поверталися інвестиційні кошти, але вже без акційних умов за актуальною ціною.

"Таким чином, за даною схемою передбачалося виведення коштів з ФФБ", – вказується в повідомленні.

За відкритою інформацією на порталі Судової влади України стало відомо, що Коваль в період з 17 по 27 травня 2021 подав 33 судових позови до Печерського районного суду міста Києва, з яких намагався стягнути з зазначених ФФБ близько 43 млн грн. При цьому наголошується, що спочатку він вніс лише 15 млн грн, що також поки є невстановленим фактом.

"Таким чином, Коваль В'ячеслав Станіславович незаконним шляхом намагається заволодіти коштами наших ФФБ у сумі близько 28,5 млн грн", – вказується в повідомленні.

За даним фактом подано заяву про можливе скоєння кримінальних злочинів.

В'ячеслав Коваль був власником 50% корпоративних прав ТОВ "Контактбудсервіс" – компанії, яка за рішенням Київради у 2005 році отримала в оренду на 15 років ділянку площею 176 га для забудови на житловому масиві Осокорки. За даними відкритих джерел, Коваль продав свою частку в цій компанії навесні 2018 року, тобто якраз перед початком скандального будівництва ЖК Патріотика на озерах.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в квітні було завершено досудове розслідування у справі про розкрадання коштів з фондів фінансування будівництва, управителем яких є банк "Аркада".

Голова правління АТ АКБ "Аркада" разом зі спільниками розробив схему, за якою з ФФБ житлових комплексів Еврика, Патріотика і Патріотики на озерах вивели 72 млн гривень.

Фонд гарантування вкладів хотів оскаржити угоди ТОВ "Будеволюція", Олега Неліна і Тараса Бурдейного, оскільки саме вони, на думку фонду, привели до банкрутства банку.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

135

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом