На місці зруйнованої історичної садиби розчищають ділянку під новий ЖК

1 хв

Комунальники почали розчищати земельну ділянку на вулиці Ярославська, 13б, під будівництво однойменного ЖК. Про це повідомив пам’яткоохоронець Дмитро Перов.

За його словами, на земельній ділянці з’явилася важка техніка й працівники комунальних служб проводять підготовчі роботи вочевидь для нового будівництва. Поблизу території вони також вирізали здорові дерева. Раніше там була розташована одна з найстаріших деревʼяних садиб Подолу. Її звели в 1811 році. З 1882-го вона належала міщанину Якобу Харичкову, а з 1898-го – родині Єфросинії Кравченко. 

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, 10 серпня 2023-го компанія-забудовник, що належить Сергію Боярчукову, знесла цю садибу. Національна поліція України відкрила кримінальне провадження за фактом самовільного руйнування історичного об'єкта. 

Тоді Кабінет міністрів звільнив з посади заступницю міністра культури та інформаційної політики Катерину Чуєву. Саме вона керувала групою фахівців Мінкульту, які готували погодження документів на "реконструкцію", а насправді — на знищення садиби. 

Також міський голова Києва Віталій Кличко ще тоді пообіцяв розірвати договір оренди землі з недобросовісним забудовником та прийняти рішення про додатковий захист для всіх історичних споруд старше 100 років. Проте договір оренди чинний, а рішення про захист будівель так і не прийнято.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

636

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом