Київміськбуд просить грошей у Кабміна

Будівельна компанія "Київміськбуд" хоче отримати 2,3 млрд гривень компенсацій запланованих збитків, пов'язаних із передачею об'єктів "Укрбуду". Відповідну заяву забудовник подав на розгляд Кабінету міністрів, передає Forbes Ukraine.

"Деякі служби вже дали своє бачення, бюрократичну відписку: ні, не передбачено, не знають", - розповів голова "Київміськбуду" Василь Олійник.

За місяць-два завершується процедурне коло, тоді будівельна компанія отримає фінальну відповідь від уряду. Усього "Київміськбуду" потрібно 1,88 млрд гривень на 2024 рік та 2 млрд гривень на наступний рік для добудови об'єктів.

"З огляду на військовий стан, відсутність попиту, довіри до компанії, подорожчання матеріалів та послуг із внутрішнього ресурсу, ми нічого не зможемо вкласти в об'єкти для активної роботи. Старт на майданчиках можливий лише із залучених коштів, — сказав Олійник.

КМБ зверталися до двох комерційних та трьох державних банків в Україні. Переговори з ними не дали результату через негативний фінансово-економічний стан компанії, відсутність гарантованих джерел повернення боргу та сплату відсотків, відсутність адекватного заставного забезпечення.

Банки були б готові надати кредит під державну чи міську гарантію, зазначив Олійник. Однак надання гарантії місцевими органами, у випадку з КМБ, це Київська міська рада, допускається виключно за напрямами, пов'язаними з розвитком комунальної інфраструктури або запровадженням енергозберігаючих технологій. До яких будівництво житла не належить.

Гарантії від уряду надаються для реалізації загальнодержавних програм чи інвестиційних проектів, що пройшли процедуру конкурентного відбору. 

"Тому зараз ми тільки ведемо роботу з реструктуризації банківської заборгованості", - уточнив Олійник.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, у червні "Київміськбуд" планував відновити свої заморожені проєкти, починаючи з третього кварталу 2024 року, за умови, що Київрада підтримає механізми фінансування будівництва, запропоновані забудовником.

Сьогодні ж щомісяця простою коштує компанії близько 10 млн грн, через стабілізацію об'єктів, виплату податків та інше.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

353

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом