Скандал із реорганізацією Довженко-Центру: що відбувається насправді

У скандалі з реорганізацією Національного центру Олександра Довженка (Довженка-Центр) у Києві, який викликав великий резонанс у суспільстві, може бути причетний забудовник.

Про це повідомляє видання LB.ua, посилаючись на свої джерела.

Ще у 2008 році частину будівель на території центру продали приватній компанії. Згодом були узгоджені межі ділянок і на місці проданих будівель розпочалося будівництво ЖК White Lines.

Ексдиректор Довженко-Центру Іван Козленко розповідав, що була домовленість, за якою забудовник зробить низку інвестицій щодо капітального ремонту фасаду, утеплення та будівництва сучасного фондосховища. Утім інвестиційний договір так і не підписали. Як зазначив Козленко, "було зрозуміло, що вся земельна ділянка є предметом інтересу забудовників".

Відомо, що забудовником ЖК виступає компанія A Development. Колишній її співробітник на умовах анонімності розповів виданню, що ще влітку 2021 року в компанії знали, що забудують всю ділянку Довженко-Центру і про жодні домовленості з ним усередині компанії не йшлося. За інформацією джерела, основна будівля Довженко-Центру, згідно з планами забудовників, може бути знесена, а на її місці збудують торговий центр.

Своєю чергою власник A Development Олексій Баранов, пізніше коментуючи ситуацію виданню, заявив, що не планує купувати приміщення основного корпусу Довженко-центру.

"У мене ніколи не було бажання викупити це приміщення або приватизувати його. Зараз - тим більше, адже через війну вся нерухомість у Києві наближається до нуля. Мені ці приміщення не потрібні", - заявив Баранов.

Він нагадав, що ще у 2016 році з керівництвом Довженко-Центру було підписано меморандум, за яким домовилися розділити ділянку. Було також розроблено інвестиційний договір, згідно з яким забудовник отримував право зробити надбудову над бомбосховищем (вона була потрібна, щоб вирівняти лінію фасадів будівель об'єкта). Натомість він має зробити реконструкцію та утеплення фасаду Довженко-Центру, внутрішній сквер та реконструкцію Голосіївської площі, модернізацію інженерних систем та реконструкцію самого бомбосховища, яке мали перетворити на фільмосховище.

За словами Івана Козленка, спочатку розроблявся тристоронній договір між Мінкультом, Довженко-Центром та інвестором. Проте Міністерство згодом від цього варіанта відмовилося. Наступна редакція передбачала двосторонній договір, який МКІП мав узгодити своїм наказом.

"Ми з Іваном погодили цей договір і пішли з ним до тодішнього міністра — Володимира Бородянського. Бородянський нічого не зробив. Потім ми були в Олександра Ткаченка. Ткаченко нас два роки водив за ніс. З Оленою Гончарук (в.о. директора Довженко-Центру) ми також були на зустрічі з Олександром Ткаченком та Ростиславом Карандеєвим (перший заступник міністра культури). Ткаченко усно підтвердив, що затверджує договір, але за фактом МКІП нічого не погодив", - розповів Баранов.

17 серпня стало відомо, що Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру, що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.

Ситуація з Довженко-Центром, а саме наказ про його реорганізацію сколихнула громадськість. На сайті Кабінету Міністрів 17 серпня розмістили петицію про скасовування реорганізації.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, ЖК White Lines – це комплекс у Голосіївському районі, що позиціонується забудовником як бізнес-клас. Однак проживання в ньому навряд чи буде комфортним, оскільки будується між двома транспортними магістралями із щільним автомобільним потоком та частими заторами. Більш детально прочитати про цей ЖК можна, перейшовши за посиланням.

Oб'єкти:

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

192

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом