ДІАМ дозволив фірмі Ніконова побудувати 10-поверхівку на Хрещатику

Компанія "Грааль" отримала 13 серпня від Держінспекції архітектури та містобудування дозвіл на будівництво офісно-готельного комплексу "Столичний" у самому центрі Києва на вулиці Хрещатик. Відповідні дані були оприлюднені в реєстрі будівельної діяльності, передає Ліга.

Ще у 2002 році Київська міськадміністрація уклала з ТОВ "Грааль" інвестиційний договір. Його початковою редакцією передбачалася реконструкція Європейської площі столиці.

Центральним елементом проєкту реконструкції мало стати будівництво хмарочоса – офісно-готельного комплексу "Столичний". Ці плани призвели до протесту громадськості. Активісти і захисники історичної спадщини столиці не раз вимагали захистити будинок на Грушевського, 4б. З 1989 року цю старовинну будівлю визнали непридатною для проживання, а його жителів виселили. У 2006 році колишні жителі приватизували квартири і продали їх фірмі "Грааль".

Наразі інвестор планує два будинки на 10 поверхів кожен та підземний паркінг на 146 автомобілів.

У червні 2021 року Київрада проголосувала за передачу ділянки на Грушевського, 4б біля Хрещатика в оренду компанії "Грааль" для будівництва, експлуатації та обслуговування офісно-готельного центру. 

Згідно з даними порталу YouControl, компанія "Грааль" була створена у 1996 році. Керівником значиться Ірина Окунєва. Бенефіціари компанії – Ігор Ніконов, Офер Керзнер і Олег Гавриляк. Компанія входить в групу девелопера KAN Development.

Також до "Граалю" мав раніше відношення брат Дмитра Табачника – одіозного міністра освіти часів президента-втікача Віктора Януковича.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, "Грааль" чимало фігурував у кримінальних справах. У 2021 році Печерський райсуд Києва заарештував три земельні ділянки у центрі столиці, де компанія "Грааль" збиралася побудувати готельний комплекс.

Як йдеться у матеріалах, арешт накладено в рамках кримінального провадження за статтею про зловживання службовим становищем. На думку слідства, чиновники КМДА та представники приватної компанії "Грааль" організували схему отримання в користування земельні ділянки.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

431

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом