Девелоепери розповіли, як змінилася поведінка покупця під час війни

2 хв

Протягом 2023 року на фоні війни портрет покупця нерухомості бізнес-класу, його пріоритети та модель поведінки суттєво змінилися у порівнянні з періодом до повномасштабного вторгнення. Таку думку висловила керівниця департаменту продажів компанії Greenville Kyiv Сусанна Караханян, повідомили порталу НЕРУХОМІ у пресслужбі девелоперської компанії.

Якщо раніше покупці використовували вкладення в квадратні метри як інвестицію для збереження або примноження коштів, то сьогодні квартиру обирають, у першу чергу, для себе. Сформувалась тенденція 80/20: 80% намагаються купувати житло в готовому будинку або на фінальних стадіях (півроку-рік до здачі в експлуатацію), лише 20% готові ризикнути та інвестувати на етапі будівництва. До війни ситуація була інша - люди активно вкладали гроші в об’єкти на дуже ранніх стадіях. 

За словами Караханян, велику роль відіграє військово-політичний фон, частота обстрілів та навіть тональність новин. 

"У 2022 році практично всі наші розмови з потенційними покупцями зводилися до того, що люди чекали якомога скорішого завершення війни. "Ось зараз війна швиденько закінчиться, і я куплю квартиру", - думали в такому ключі. Сьогодні всі розуміють, що позиційна війна на виснаження може тривати роками, а синдром відкладеного життя - точно не вихід, тому намагаються обзавестися житлом навіть в умовах воєнного стану та обстрілів. До речі, про обстріли. Кожний масований повітряний удар по Києву - і попит відкладається миттєво. Так, у лютому, напередодні річниці вторгнення, під впливом новин про можливі потужні ракетні удари та повторний наступ російських військ з Білорусі, клієнти практично не купували нічого", - розповідає менеджерка компанії Greenville. 

Терміни укладання угоди стали довшими: покупець активно моніторить ринок, чекає більш вигідних пропозицій від забудовників, діє фактор відкладеного попиту. В середньому процес укладання угоди зараз триває від одного до трьох місяців.  

Ще одна зміна у поведінці клієнта - далеко не всі готові купувати квартири за стовідсотковою оплатою: доходи населення суттєво впали, а забудовники, у свою чергу, пропонують різноманітні умови розтермінування та оплати частинами, щоб стимулювати попит. 

"Клієнт користується та шукає найбільш вигідні умови придбання. Більше того, намагається диктувати свої умови. Тому можна підсумувати, що ринок зараз за інвестором, а не за девелопером" - резюмувала експертка.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, попри війну та ракетні обстріли, міжнародна група компаній Greenville ввела в експлуатацію четверту та п’яту секції столичного житлового комплексу Greenville на Печерську.
 

Забудовники:

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

540

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом