"Будова" спритно обставила одеську владу на оренді землі під ЖК Скай Сіті

Господарський суд Одеської області 12 липня відмовився задовольняти позов мерії, яким та намагалася стягнути із забудовника ЖК Скай Сіті 3,2 млн гривень, несплачених за оренду землі.

Як пише Монітор, після зміни цільового призначення земельної ділянки під житловим комплексом ще у 2019 році забудовник мав підписати з мерією додатковий договір, де були б прописані дані про нову оцінку земельної ділянки та нову орендну ставку. Але компанія "Будова" відмовляється це робити до сьогоднішнього дня і продовжує платити за оренду землі менше, ніж належить. Лише понад два роки одеська влада таки звернулася з позовом до суду.

У квітні 2017 року міськрада передала в оренду фірмі "Транском Буд" на 25 років земельну ділянку площею 3,8221 га на вул. Варненській, 27-А/2. Наразі "Будова" добудовує там другий будинок ЖК Скай Сіті. Забудовник звернувся до мерії з проханням змінити цільове призначення землі, що влада Одеси, власне, і зробила в липні 2019 року. Зміни було внесено до Держгеокадастру. Відповідно нормативна грошова оцінка земельної ділянки зросла. Це логічно, оскільки тут планувалося будівництво багатоквартирних будинків, які принесуть забудовнику величезний прибуток.

Згідно з додатком до договору, земельну ділянку було оцінено у 45,7 млн грн., а орендну ставку встановлено у розмірі 5 %. Отже, "Будова" мала з 2019 року перераховувати до бюджету міста вже не 611,5 тис грн на рік, а 2,2 млн грн. Сьогодні забудовник ухиляється від підписання додаткового договору і продовжує платити 611,5 тис. грн. Таким чином, збитки за два роки, як запевняє мерія, становлять 3,2 млн грн.

Проте, як зазначається у розслідуванні, сума збитків значно більша, оскільки реальна вартість цієї землі близько 500 доларів за сотку. А згідно з умовами додаткового договору, який "Будова" не хоче підписувати, сотку оцінили у 231 долар.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше Одестеплокомуненерго намагалося без успіху відсудити землі, захоплені для будівництва ЖК Скай Сіті.

Одеська міськрада виселила КП "Теплопостачання міста Одеси" та КП "Міськзелентрест" з їхніх приміщень на вул. Варненській, 27, а потім передала ці приміщення та землі замовнику будівництва "Транском буд". Для будівництва двох секцій "Будові" не вистачило цих територій, і вона вирішила захопити будівлю недобудованого цеху емальованих труб. Цей недобуд був викуплений у облради ПрАТ "Одестеплокомуненерго" у 1991 році на аукціоні за 161 тисячу гривень.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

89

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом