Завершено розслідування щодо махінацій мера Білої Церкви з нерухомістю

На Київщині завершили розслідування щодо мера одного з міст області у справі про махінації з нерухомістю. 11 листопада адвокатам посадовця відкрили матеріали для ознайомлення.

Про це повідомили у пресслужбі НАБУ у вівторок, 15 листопада.

Так, за даними слідства, власник недобудови запропонував міському голові купити цю нерухомість для потреб міста за 24 млн гривень, що суттєво перевищувало цінові пропозиції на той момент. Мер знав про стан справ та ситуацію на ринку, проте він прийняв цю пропозицію. Щоб реалізувати задумане, було складено фіктивний звіт про оцінку майна, потім чиновник використав своє службове становище та ввів в оману профільні комісії міськради та місцевих депутатів, які проголосували за виділення з бюджету коштів на купівлю вказаної недобудови.

"Експертиза, проведена в рамках розслідування НАБУ та САП, встановила незаконну переплату більш ніж 8,73 млн грн", - зазначили детективи. У вересні 2022 року НАБУ та САП повідомили мера, власника нерухомості та оцінювача про підозру.

У повідомленнях правоохоронців хоч і не вказуються імена фігурантів справи, проте , за даними ЗМІ, йдеться про мера Білої Церкви Геннадії Дикого. А будівля – це недобудований Центр надання адміністративних послуг на Театральній вулиці, 5. Його за рішенням 39 депутатів у серпні 2018 року місто придбало у Павла Ходаковського та Наталії Сокирко. Цікаво, що у липні 2018 року попередній власник продав будинок за 4,4 мільйона гривень. Тобто місто заплатило у п'ять разів більше, ніж можна було придбати за півтора місяця до того. Раніше слідчі озвучували думку, що місто переплатило 19,45 млн грн.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, торік в Одесі викрили злочинну схему з махінаціями із землею під забудову, яку організували 16 осіб. Серед них виявився і мер Одеси Геннадій Труханов. Слідство з'ясувало, що мер та посадові особи забезпечували ухвалення Одеською міською радою відповідних рішень за схемою малої приватизації, коли під виглядом оренди комунального майна та подальшої його приватизації земельні ділянки, що перебували під цим майном, безпідставно відходили до приватних рук.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

94

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом