Замість грошей сертифікати: які будуть компенсації за зруйноване житло

Власники житла, чиї будинки були зруйновані в результаті бойових дій, отримають компенсаційні сертифікати замість грошей у квадратних метрах.

Як розповіла заступник міністра громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна, про це йдеться у законопроєкті №7198, який готується до другого читання, передає Інтерфакс-Україна.

За її словами, людина сама вибиратиме, як використовувати житловий сертифікат – на первинному або вторинному ринку. Крім того, сертифікат надасть можливість компенсацій за будівельні матеріали та роботи з будівництва будинків на місці зруйнованих.

Як розповіла чиновниця, у сертифікаті буде відображено вартість зруйнованого житла. Як зазначено у законопроєкті, сертифікат діятиме протягом п'яти років, використовувати його можна буде на територіях, де не ведуться бойові дії та які не окуповані. Передбачається, що джерелом фінансування програми стануть заарештовані російські активи.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше співавтор законопроєкту, голова фракції "Слуга народу" Олена Шуляк розповідала, що компенсації здійснюватимуться не грошима. Як вона наголосила, це будуть відповідні цільові засоби, які можна витратити на квадратні метри. Компенсації почнуть видавати, як тільки документ стане законом.

Тим часом, експерти сумніваються щодо таких компенсацій. За словами Георгія Могильного, на цей сертифікат нічого не можна буде купити. "Прописано, що людина з цим сертифікатом звертатиметься до юридичної особи, яку ще визначить Кабмін. А далі вирішуватиметься, давати вам гроші чи ні, залежно від того є вони чи ні. Ви стаєте у певну чергу", - зазначив він.

Експерт додав, що роздача сертифікатів дуже зручна для влади, тому що можна буде відзвітувати, що процес компенсації запущено. Проте українці за фактом отримуватимуть лише зобов'язання. При цьому ще постає питання щодо адекватної оцінки завданих збитків.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

128

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом