Закон про компенсації за зруйноване житло почне працювати у травні – Шуляк

Нещодавно ухвалений Верховною Радою у другому читанні закон про компенсації за зруйноване житло має запрацювати вже до кінця весни.

Про це під час брифінгу у вівторок, 28 лютого, розповіла голова фракції "Слуга народу" Олена Шуляк.

За її словами, зараз документ перебуває на підписі у парламентського спікера Руслана Стефанчука, після нього свій підпис має поставити президент Володимир Зеленський. "Законом визначено два місяці для розробки урядом відповідних нормативно-правових актів. Ми сподіваємось, що вже у травні цей закон запрацює", – уточнила Шуляк.

Вона додала, що Кабмін наразі може затвердити ціну квадратного метра для кожного регіону для формування відповідних компенсацій. Через портал "Дія" українці вже подали понад 355 тисяч заявок про пошкоджене або зруйноване житло – це близько 23 млн. квадратних метрів житла. Найбільше будинків зруйновано у Донецькій, Харківській та Київській областях. Без житла залишилося близько мільйона людей. Компенсації виплачуватимуться у порядку черги, у пріоритеті – військовослужбовці, демобілізовані, багатодітні сім'ї та люди з інвалідністю.

Верифікуватимуть заявки комісії при органах місцевого самоврядування, створені у кожній громаді, де зафіксовано пошкоджене житло. Такі комісії також зобов'язані надавати допомогу у відновленні втрачених документів про право власності на житло, взаємодіяти з іншими органами для отримання відповідних довідок, а також допомагати в оформленні судових позовів щодо поновлення чи підтвердження документів про житло на деокупованих територіях.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, минулого тижня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №7198 про створення механізму компенсацій за житло, зруйноване чи пошкоджене під час війни. Подати заяву про надання компенсації можна буде під час воєнного стану та протягом року з дня її припинення чи скасування. Зробити це можна в електронній формі через Дію або в паперовій — через ЦНАП, органи соцзахисту чи нотаріуса.

Компенсації не надаватимуться особам під санкціями, із судимістю за скоєння злочинів проти основ національної безпеки та їх спадкоємців.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

118

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом