Закон про бомбосховища дозволить забудувати Україну "хрущовками" – експерт

Закон про "обов'язкові" бомбосховища у новобудовах, який нещодавно підписав президент Володимир Зеленський, відкриває можливість лише для типової забудови.

Про це написала заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Ганна Кірій у своїй статті "Закон (не) про бомбосховища: як нас обдурили".

За її словами, цей закон передбачає лише обов'язкову розробку розділу проєктної документації "Інженерно-технічних заходів цивільного захисту" для об'єктів класу наслідків СС2 та СС3, на яких перебуває понад 50 осіб. Однак ця норма і так діє, згідно з ДБН, при цьому наявність цього розділу аж ніяк не передбачає обов'язкового проєктування і тим більше будівництва бомбосховищ.

Вона вважає, що справжня мета цього документа – лобіювання інтересів забудовників, в якому прописана процедура повторного використання (типових проєктів).

Експертка нагадала, що такою практикою користувалися у Радянському Союзі, коли проєкт "хрущовки" тиражували по всій країні. "Типові хрущовки, типові школи, типові сади, типові магазини ефективно створювали середовище для формування типових людей, якими легко керувати", – підкреслила Кірій.

Вона також зазначила, що після Другої світової війни країни Європи цей метод не використовували, коли відбудовувалися, натомість він широко застосовувався тоталітарними країнами.

"Це просто "мрія" забудовника та їх лобістів - замовити один раз проєкт, привласнити майнові авторські права на нього і "відбудовувати" ними всю Україну", - сказала вона.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, у Мінрегіоні законопроєкт про "обов'язкові" укриття представили як чергову перемогу. Проте експерти нашого порталу з'ясували, що в тексті немає жодної норми, яка б зобов'язувала забудовників проєктувати та будувати укриття.

Проте будівельні компанії вже "підрахували", що необов'язкові укриття призведуть до зростання вартості квадратного метра житла в середньому на 10%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

102

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом