В Україні запрацювали нові ДБН при будівництві медустанов

В Україні з 1 березня запрацювали нові будівельні норми під час проєктування та будівництва об'єктів у сфері охорони здоров'я.

Про це розповів віцепрем'єр Олександр Кубраков, повідомляє пресслужба Міністерства з розвитку громад, територій та інфраструктури.

Він уточнив, що нові норми поширюватимуться не лише на нове будівництво чи реконструкцію, а й на капітальний ремонт, реставрацію. Важливо врахувати комфортність не лише для пацієнтів, а й для співробітників та персоналу медустанов.

Чиновник нагадав, що через вторгнення російських окупантів було пошкоджено близько півтори тисячі лікарень, тепер чекає велика робота щодо їх відновлення.

"У підході до відновлення ми дотримуємося ключового принципу – build back better – відбудувати краще, ніж було. З набранням чинності новими державними будівельними нормами ми можемо побудувати сучасні інклюзивні клініки з урахуванням найкращих європейських практик", - прокоментував Кубраков.

Так, норми передбачають наявність біля головного входу медустанови обов'язкових паркомісць для автомобілів людей з інвалідністю, стоянки для велосипедів та мотоциклів, електрозарядні пристрої для електромобілів, а на території стаціонарів може бути розміщений вертодром. Пацієнтів розміщуватимуть в одномісних чи двомісних палатах із душем. Ці норми максимально наближені до європейських стандартів.

Нова редакція ДСП В.2.2-10:2022 "Установи охорони здоров'я. Основні положення" розроблена Робочою групою в умовах воєнного стану за спрощеною процедурою. До її складу увійшли представники: Міністерства охорони здоров'я, Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні, ГУ "Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України", Державної служби з надзвичайних ситуацій України, ДУ "Інститут громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва", Національного авіаційного університету, наукових інститутів, технічних комітетів та громадських організацій людей з інвалідністю, зокрема – ГО "Безбар'єрність", ДС "ВГО НАІУ", ГО Всеукраїнський центр туризму осіб з інвалідністю.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в Україні з 1 вересня 2022 року набули чинності 25 оновлень у державних будівельних нормах, що стосуються безпеки будівель та споруд, їхньої енергоефективності та безбар'єрності.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

122

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом