В Україні хочуть змінити оподаткування операцій на ринку нерухомості

У Верховній Раді України зареєстрували проєкт закону №7683 про внесення змін до Податкового кодексу щодо операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть збудовані в майбутньому.

Так, документ пропонує звільнити покупців від податку на додану вартість (ПДВ) купівлю нових квадратних метрів, виведених на ринок, а також запровадити касовий метод для сплати ПДВ та запровадити ПДФО на різницю між сумами купівлі та продажу житла, що має прирівняти первинний ринок до вторинного.

Співавторами законопроєкту виступають голова фракції "Слуга народу" Олена Шуляк та голова податкового комітету ВРУ Данило Гетьманцев. Нардепи пояснили, що ПДВ підвищує вартість житла, що негативно впливає на попит. Звільнення від податкового навантаження "першого постачання" житла сприятиме зростанню кількості продажів. У пояснювальній записці зазначається, що сьогодні операції з постачання нерухомості загалом підпадають під оподаткування ПДВ, крім операцій із житловою нерухомістю, що настають після першого постачання.

Крім того, депутати вважають, що ухвалення законопроєкту допоможе очистити галузь від шахрайств із ПДВ, легалізувати ринок торгівлі майбутніми об'єктами нерухомості, усунути неузгодженість в оподаткуванні, пов'язаному з нерухомістю.

Своєю чергою глава Асоціації рієлторів України Юрій Піта, коментуючи законопроєкт, також зазначив, що документ по суті прирівнює первинний та вторинний ринки шляхом запровадження оподаткування фізосіб, і тепер усі продажі (з погляду оподаткування) проходитимуть за принципом вторинного ринку. Раніше купівля первинної нерухомості на етапі будівництва з метою перепродажу не обкладалася податками, зараз це оподатковуватиметься ПДФО за тим же принципом, що і на "вторинному", передає 24.ua.

Експерт розповів, що для інвестора-продавця законопроєкт призведе до подорожчання квадратних метрів житла. Так, покупець "первинного" продаватиме її як на "вторинному" з 5% ПДФО та 1,5% військового збору.

"Єдиний важливий момент: податок нараховуватиметься на різницю між цінами купівлі та продажу. Але інвестор раніше 0% платив, а зараз з різниці платитиме. А різниця може бути і в рази більша, якщо купують із фундаменту по 700 доларів за квадратний метр, продають по 1000 доларів, квартира 50 квадратів, там може бути сума і набагато більша за 300 доларів", - заявив Піта.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, влада Дніпра збирається знизити податкову ставку на нежитлову нерухомість, плати за земельні ділянки для забудовників та для підприємств зв'язку. Зокрема, для забудовників ставки на земельну ділянку, призначених під житлову та громадську забудову, також зменшаться більш ніж у 4 рази. Мер Борис Філатов вважає, що це убереже будівельний бізнес від банкрутств і не призведе до зростання кількості довгобудів. Також це буде однією з гарантій для людей, які вкладають свої накопичення у нове житло, наголосив очільник міста.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

103

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом