У Держреєстрі речових прав з'явилися перші записи про нерухомість

У Державному реєстрі речових прав (ДРРП) з'явилися перші записи про нерухомість, яка знаходиться на етапі будівництва або буде збудована.

Про це 27 жовтня повідомили у пресслужбі Міністерства цифрової трансформації України.

Станом на сьогодні зареєстровано речові права на три об'єкти будівництва. Як повідомили у Мінцифрі, це дозволить захистити вклади інвесторів у нове житло від ненадійних забудовників, а також уникнути можливих шахрайських схем, пов'язаних із купівлею житла. Спеціальне майнове право – різновид майнового права на майбутні об'єкти нерухомості або об'єкти, що знаходяться на етапі будівництва. Реєстрація таких прав у ДРРП є обов'язковою для всіх забудовників, які планують продавати майбутні квартири, паркомісця або інші житлові чи нежитлові приміщення.

Щоб зареєструвати спеціальні майнові права у держреєстрі, забудовник має створити документи у Єдиній державній електронній системі будівництва (ЄДЕСБ).

Раніше забудовники не реєстрували особливих майнових прав на майбутню нерухомість. Це призводило до шахрайських ситуацій, коли одну й ту саму квартиру могли "продавати" кілька разів різним людям.

Функціонал реєстрації спеціального майнового права розроблено у тісній співпраці з Міністерством юстиції України.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, закон про гарантування речових прав суттєво змінює законодавчу базу та здійснює масштабне реформування різних галузей права. Експерти докладно розібрали закон із позиції інтересів інвесторів, а також замовників будівництва та забудовників.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

351

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом