Шуляк розкрила таємницю, як надаватимуть компенсації за пошкоджене житло

Українці, які втратили житло внаслідок агресії російських окупантів, зможуть розраховувати на компенсації, але їх не надаватимуть грошима.

Про це розповіла голова фракції "Слуга народу" Олена Шуляк під час телемарафону.

Вона нагадала, що законопроєкт №7198 зараз готується в парламенті до другого читання, до нього є 707 поправок, які мають бути ухвалені.

"Сподіваюся, що до другого читання цей законопроєкт вже нарешті дійде. І люди, які мають зруйноване житло, вони отримають відповідну компенсацію", – додала Шуляк.

Проте депутат попередила, що компенсації здійснюватимуться не грошима. Як вона наголосила, це будуть відповідні цільові засоби, які можна витратити на квадратні метри. Компенсації почнуть видавати, як тільки документ стане законом.

Зокрема, у ньому йдеться, що зруйновані приватні, дачні та садові будинки відновлюватимуться на цих самих ділянках, де вони стояли раніше. Квартири відновлюватимуться, де знаходився багатоповерховий будинок чи в цьому ж районі. Шуляк повідомила, що українці також можуть обирати населені пункти, але вони мають бути схожими на ті, де вони раніше проживали. Що стосується пошкоджених недобудованих об'єктів, то компенсації можливі, якщо були зведені опорні та зовнішні огороджувальні конструкції.

Своєю чергою у вівторок, 20 вересня, в ДІАМ зазначили, що кількість зруйнованих та пошкоджених житлових будинків через вторгнення росії досягає понад 100 тисяч. "А це долі мільйонів українців, сімей, які втратили будинки та змушені шукати притулку", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на шляху відновлення деокупованих територій важливим є відновлення інфраструктури та поява нових житлових об'єктів, які стануть для людей новими будинками.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше передбачалося, що українці, чиє житло понад 150 квадратних метрів було знищено під час бойових дій, не зможуть розраховувати на компенсації у тому ж обсязі.

1 квітня парламент ухвалив за основу проєкт закону №7198 "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

130

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом