Архітектори закликають Раду не голосувати за законопроєкт №5655

Архітектори закликають народних депутатів України не голосувати у другому читанні за законопроєкт №5655 про реформу містобудування, що ставить під загрозу відновлення та розвиток українських міст.

Про це порталу НЕРУХОМІ повідомили у Архітектурній палаті НСАУ.

"Вже півтора роки ми як архітектурне співтовариство боремося за якісне містобудівне законодавство та звертаємо увагу на скандальний законопроєкт 5655, який закладає серйозні ризики подальшого розвитку та відновлення наших міст. Проте за цей час ми отримали ігнорування наших пропозицій, а нещодавно й обшуки у Будинку Архітектора, який є головним офісом Національної спілки архітекторів", - повідомив нам голова пресслужби Кирило Чуйко.

Він також розповів, що проти цього проєкту закону виступили Національне Агентство із запобігання корупції, Міністерство культури, Асоціація міст України, Всеукраїнська асоціація ОТГ, Антикорупційні ГО "Чесно" та ГО "Разом проти корупції", органи місцевого самоврядування Львова, Чернігова, Чорткова, Рівного.

Як відомо, сьогодні Верховна Рада може ухвалити у другому читанні законопроєкт №5655. Якщо в парламенті набереться 226 голосів, післявоєнне відновлення України та відбудова нових міст стануть просто неможливими, тому що не буде правової основи для реального планування та контролю за будівництвом. Тому що будівництво контролюватимуть не держава та не місцеве самоврядування, а самі забудовники.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков заявив, що взяти участь у реалізації містобудівної реформи українська влада запросила представників країн Євросоюзу та Великої сімки. На думку чиновника, документ "створить необхідні умови для цифровізації сфери будівництва та ефективного управління процесами відновлення".

Тим часом раніше Асоціація міст України виступила категорично проти його ухвалення у нинішньому вигляді. Серед численних зауважень та пропозицій АМУ зазначила, що законопроєкт передбачає передачу функції держави та місцевого самоврядування підприємницьким структурам, що ставить одних суб'єктів господарювання у привілейоване становище по відношенню до інших.

У свою чергу НАЗК провело аналіз статей законопроєкту та знайшло в ньому корупціогенні ризики. Більше того, за наслідками розгляду доопрацьованої редакції проєкту закону було встановлено, що запропонована редакція не вирішує зазначених проблем.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

143

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом