НБУ розширив можливості для отримання іпотеки: що буде нового

Тепер банки перед тим як видати новий іпотечний кредит можуть вести облік доходів всієї родини.

Про це заявив заступник голови Національного банку Юрій Гелетій, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, під час оцінки фінансового стану позичальників важливо враховувати доходи всіх членів сім'ї, оцінювати їх реальну платоспроможність. Новий метод дозволить зробити іпотеку доступнішою.

При цьому, як зауважив Гелетій, за наявності договору обов'язкового страхування банки можуть не проводити самостійно аудит стану житлової іпотеки фізичних осіб.

Крім того, фінансовим установам дозволили оцінювати активи боржників за спрощеною процедурою. Однак це не стосується інвестпроєктів і цінних паперів. При цьому сукупний обсяг заборгованості позичальника не повинен перевищувати 0,1% від статутного капіталу банку. Це стосується не тільки іпотеки, але і кредитування малого бізнесу.

Гелетій підкреслив, що під спрощену систему кредитування можуть потрапити ті сегменти, де банк ще не встиг сформувати великий портфель.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в НБУ раніше з'ясували, що в Україні в третьому кварталі цього року значно зріс попит на іпотечні кредити. Востаннє така ситуація спостерігалася у 2013 році.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

89

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом