На будівництві казарм в Одеській області вкрали 11 млн гривень: завершено розслідування

Завершено досудове розслідування щодо присвоєння 11 млн гривень бюджетних коштів під час будівництва казарм в Одеській області.

Про це у вівторок, 2 березня, повідомили в пресслужбі Держбюро розслідувань.

"Слідство встановило, що посадові особи Збройних сил України у змові з представниками ТОВ організували прийом підроблених актів за завищеними обсягами виконаних робіт з будівництва казарм у Лиманському районі, за які з бюджету було виплачено понад 11 млн гривень", - розповіли правоохоронці.

Так серед підозрюваних виявився начальник Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ у складі Міноборони, заступник начальника управління - головний інженер Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ, начальник відділу розквартирування військ і землекористування - заступник начальника Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління, керівництво підрядної та субпідрядної організацій.

Слідчі ДБР також з'ясували, що до схеми залучили інженера технагляду з Києва, який систематично погоджував надані йому акти без виїзду на будівництво.

Як відомо, зведення казарм у селищі Чорноморському Лиманського району проходило в рамках масштабної всеукраїнської програми будівництва житла для військовослужбовців, передає Думська.

Тут мали побудувати п'ять казарм. Тендери на їх будівництво виграли три фірми: ВАТ "Одестрансбуд", ПП "Проєкт-Актив", ТОВ "СКА-Дарина". Міноборони виділила на це 20 млн гривень. За цю суму також мали провести роботи з внутрішнього оздоблення та облаштування меблями. Тепло-, водо- та газопостачання мав забезпечити квартирно-експлуатаційний відділ Одеси під керівництвом підполковника Дмитра Конюхова.

Крім того, варто зазначити, що будівництво велося з явними порушеннями норм: в частині будівель, які хоч якось заселилися, через сирість утворився грибок. При цьому якимось чином ці казарми виявилися непідключеними до каналізації.

У розслідуванні прокуратури пізніше з'ясувалося, що в проведенні тендерів теж були порушення, на що начальник квартирно-експлуатаційного управління Ігор Литвинюк заявив: "Згідно з моєю суб'єктивну думкою порушень в проведенні процедурних закупівель, які позначені в поданні військової прокуратури Південного регіону України, не виявлено".

В ході розслідування було встановлено факти необґрунтованого збільшення вартості закупівель, що призвело до подорожчання будівельних робіт. До того ж перенесення здачі об'єктів також призвело до підвищення їх вартості.

Підкреслимо, що будівництво казарм нерідко супроводжуються подібними скандалами. Як повідомляли НЕРУХОМІ, колишній чиновник Збройних сил України допустив розтрату 3 млн гривень під час будівництва казарм в Бахмуті (Донецька область).

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

69

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом