Мільярдна справа на тендерах: АМКУ програв всі суди компаніям Укрбуду

Антимонопольний комітет програв у всіх трьох судових інстанціях учасникам тендера будівництва корпусу ДУ "Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України" вартістю 2,57 млрд грн.

Останнє рішення по цій справі виніс Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду під головуванням Богдана Львова від 25 серпня, повідомляє Ліга антитрасту.

Так, ВС підтвердив законність рішень першої та апеляційної інстанції, які визнали недійсність рішення АМКУ, що вирішив оштрафувати ТОВ "Північно-український будівельний альянс" за змову з ТОВ "Спецбуд-плюс" на тендері 2018 року.

У травні 2019 року Тимчасова адмінколегія АМКУ оштрафувала ці дві фірми на 56,16 млн грн і 63,19 млн відповідно. Серед іншого АМКУ доводив наступне: обидві компанії входять в одну корпорацію Укрбуд. Також були пред'явлені й інші факти монопольної змови.

Північно-український будівельний альянс оскаржив вказане рішення у Господарському суді Києва і отримав рішення на свою користь. У травні 2020 його підтвердив Північний апеляційний госпсуд. І ось тепер АМКУ програв касацію.

Північно-український будівельний альянс "належить Андрію Якусевичу, який був позаштатним помічником уже екс-нардепа з "Волі народ " і екс-президента держкорпорації Укрбуд Максима Микитася. У жовтні 2019 року Микитася заарештували за підозрою в організації корупційної схеми з квартирами для Нацгвардії.

Керівником ТОВ "Спецбуд-Плюс" під час тендерів був Михайло Бородавко, який фігурував в схемах власності компаній Укрбуду Юрія Пелиха - тестя Максима Микитася.

Як повідомляли раніше НЕРУХОМІ, Служба безпеки України викрила керівництво державної будівельної корпорації Укрбуд на мільйонних зловживаннях під час тендерів на будівництво об'єктів зберігання радіоактивних відходів на території зони відчуження.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

62

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом