Майже половина замовників будівельних робіт намагаються приховати кошторис – НАЗК

Аналіз договорів щодо закупівлі будівельних робіт, які були розміщені в системі ProZorro, показав, що майже 45% з них були укладені з приховуванням реального кошторису.

Як повідомляє Укрінформ, проаналізувало відповідні договори Нацагентство з питань запобігання корупції (НАПКА).

НАЗК проаналізувало договори по будівництву, які були опубліковані в жовтні і вартість яких перевищила 40 млн гривень. В результаті було з'ясовано, що в 45% випадків замовники вважали за краще не публікувати кошторисну документацію. Як зазначається, це основний документ, який детально відображає вартість витрат при веденні будівництва.

У зв'язку з цим НАЗК вважає, що необхідно внести зміни в закон про державні закупівлі, який би зобов'язав замовників завантажувати всю кошторисну документацію.

"Відсутність такої інформації у вільному доступі на веб-порталі Уповноваженого органу обмежує контроль за якістю виконання договору, його вартістю, а також потенційним завищенням вартості будівельних матеріалів, робіт і т.п., що створює умови для поширення корупційних практик", - йдеться в повідомленні НАЗК.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за рік корупція в столиці на стартовому етапі будівництва, отримання погоджень та дозволів зросла в півтора рази - до 86,7% з 58,3% у 2019 році, говориться в опитуванні, яке провела Конфедерація будівельників України.

З корупцією на етапі здачі об'єкта в експлуатацію учасники ринку в цьому році стикаються в сім разів частіше - 60%, тоді як в минулому році на це скаржилися 8,3%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

77

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом