Корупція у сфері будівництва значно зросла у цьому році

За рік корупція в столиці на стартовому етапі будівництва, отримання погоджень та дозволів зросла у півтора рази - до 86,7% з 58,3% у 2019 році.

Про це свідчать дані дослідження, яке провела Конфедерація будівельників України.

З корупцією на етапі здачі об'єкта в експлуатацію учасники ринку в цьому році стикаються в сім разів частіше - 60%, тоді як торік на це скаржилися 8,3%.

Стосовно регіонів, лідерами антирейтингу є Київ - 66,7% (проти 58% у 2019) та Одеса - 20% (8% у 2019). Також в цьому році в нього потрапили Львів, Полтава, Київська область, окремо Бориспіль, а також Черкаси (по 6,7%).

Статус самого корумпованого держоргану залишився за ДАБІ (до реформи) - 53,3% голосів. Торік на ДАБІ як корумпований орган вказали 80% респондентів. Відносно гарна новина - зниження корупції серед начальників управлінь - в нинішньому році такий варіант відповіді обрали 53,3% учасників дослідження, у 2019-му - 70%.

Рівень корупції на більш низькій ланці, директорів департаментів виріс удвічі – в нинішньому році вказав кожен п'ятий опитаний (у 2019 - тільки 10%). Ще 13,3% зазначили, що стикаються з корупцією на всіх рівнях управління в держорганах, так чи інакше задіяних у процесі будівництва.

Найчастіше вимагали гроші - 80% опитаних вказали на це (в 2019-му - 91,7%). Вимагали "квадратні метри", у 2020 році про це повідомили 13,3% опитаних (в 2019-му - 8,3%).

У 53% опитаних негативні очікування щодо зниження рівня корупції в роботі контролюючих органів за останній рік, в минулому році такий варіант відповіді вибрали 50%. 66,7% опитаних не бачать поліпшень в одному з етапів будівництва, 53,3% - на одному з рівнів працівників держорганів.

З позитивних трендів нинішнього року 20% вказали на зниження рівня корупції на етапі вибору підрядника, 26,7% респондентів відзначили відмову від грошової винагороди (в цілому, як форми корупції).

Як повідомляли НЕРУХОМІ, проти проєкту Генерального плану Києва була подана петиція, автори якої вважають, що розробка велася з грубими порушеннями законодавства і з ознаками корупції.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

108

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом