Експерт з лазерного сканування Ярослав Покотило: "Скоро буде втілена повна цифровізація середовища, у якому ми живемо"

8 хв

Ярослав Покотило – засновник та CEO компанії EverScan, яка займається лазерним скануванням об’єктів різного масштабу – ландшафтів, будівель та невеликих механізмів складної форми.

Інноваційні технології, які вона застосовує, – це просто фантастика. Легендарний Стів Джобс казав: "Якщо хочеш прямувати новим шляхом, ти мусиш прокласти його самотужки". Саме так діє Ярослав Покотило. Цей шлях непростий, але дуже цікавий. 

У інтерв’ю порталу НЕРУХОМІ провідний український експерт з лазерного сканування Ярослав Покотило розповів про найцікавіші проєкти компанії та технології, за якими майбутнє. 

"Там, де геодезичне дослідження місцевості здійснюється близько року, її лідарне сканування виконується за день"

– Ярославе, коли з’явилась технологія лазерного сканування?

– Більше двадцяти років тому. З часом чимало компаній почали створювати обладнання для втілення цієї технології. Системи коштували дуже дорого, тому інженерний ринок не міг собі дозволити її повсюдне використання. Більш доступними системи стали після 2010 року. Сьогодні це дуже популярний напрям у всьому світі. Думаю, за кілька років буде втілена повна цифровізація середовища, у якому ми живемо. Є різні види сканування. Наша компанія об’єднує всі існуючі, і у цьому сенсі є флагманською в Україні. 

– Які ж саме?

– Перший різновид – стаціонарне, наземне сканування. Це дослідження статичних об’єктів за допомогою лазерного сканера, що кріпиться оператором на штативі. Воно дуже ефективне для надточного сканування у міському середовищі – зокрема, фасадів будівель та внутрішніх приміщень. Цей різновид часто застосовується при реставрації, адже дає точний зліпок того, що є. Наприклад, зараз наша компанія долучилась до сканування пам’яток архітектури у Києві. Спочатку це був спільний проєкт з Мапою Реновації. Вони створювали паспорт будівлі, а ми – її цифрову копію. Згодом ми виступили з власною ініціативою, яка називається Neodnakovo. Почали зі сканування київських мозаїк. Сканування пам’ятників архітектури зараз, під час війни, дуже важливе. У разі руйнування їх можна буде реставрувати. На даний момент ми відсканували вже понад двадцяти пам’ятників. 

Чудова ідея!

– Другий різновид – лідарне, повітряне сканування. Це дослідження масштабних об’єктів лазерним сканером, який закріплюється на дроні, гвинтокрилі або літаку. Великі заводи, міські квартали, кар’єри, ліси, рельєф – все це простіше сканувати за допомогою легких безпілотних апаратів. Лідарне сканування дозволяє отримати цифрову копію місцевості. Скажімо, зараз ми співпрацюємо із забудовником, який планує створити великий туристичний комплекс з трасами та підйомниками у Карпатах – на одній з гір. Здійснювати геодезичні роботи у цій місцевості дуже складно, бо рельєф покритий лісом. Воно тривало б близько року. Лідарне лазерне сканування за допомогою гвинтокрила виконується за день, а за допомогою дронів – кілька тижнів. Отож, сьогодні це єдиний ефективний спосіб дослідження місцевості, отримання точної моделі рельєфу з усіма його нюансами. Забудовник отримує повне розуміння особливостей місцевості, що дає змогу приймати правильні рішення. Фахівцям, що проєктують, навіть не потрібно виїжджати на місце майбутньої забудови. Перебуваючи у офісі, вони отримують вичерпну інформацію. Й геодизистам не потрібно ризикувати життям, якщо, скажімо, гірській місцевості притаманні великі перепади висот. Адже людина може оступитися й потрапити у прірву – це небезпечно. Також виключаються ризики, якщо роботи ведуться на місцевості, що ще не повністю розмінована. Фізична присутність людини на місцевості, що сканується, при лідарному лазерному скануванні з допомогою безпілотників не потрібна. 

"Ми сканували садибу легендарного авіаконструктора Ігоря Сікорського"

– Який же третій різновид сканування?

 – Об’єктне. Це сканування машинних механізмів у автомобільній та авіаційній галузях. Точність його – до восьми мікрон. Воно дає можливість повторити деталь або створити її модифікацію. Зараз ми об’єднуємо всі ці види сканування. Це непроста задача, але вона дозволяє отримати максимально детальний зліпок поверхонь. Зараз таким чином скануємо для найскорішого відновлення місто Ірпінь. Якби технологія існувала раніше, чимало зруйнованих пам’ятників та історичних будівель в Україні та світі можна було б максимально точно відтворити.

– А таких об’єктів немало. Нещодавно я спілкувалася з київською художницею Анастасією Григор'євою, яка створила серію картин у проєкті "Київ, якого немає". На її полотнах зображені будинки, які колись були окрасою міста. Це і будинок Бендерського, збудований за проєктом архітектора Городецького, і готель "Континенталь", у створенні якого він брав участь… Справжні архітектурні перлини!

– Якось ми сканували садибу легендарного авіаконструктора Ігоря Сікорського. Це був дуже цікавий проєкт, який дав змогу авторам ідеї створити віртуальну екскурсію будинком. Крім справи, якою я займаюсь, мені цікава історія. У нас був незвичайний проєкт з археологами. На Полтавщині є історико-культурний заповідник Більськ. Його співробітники звернулись до нас два роки назад з проханням допомогти знайти курган. Навіть під густим лісом лазерне сканування дозволяє якісно дослідити рельєф. Отож, ми відсканували місця, де, на думку археологів, могли знаходитися масові поховання, й виявили ці кургани. 

– На сайті вашої компанії є перелік реалізованих вами проєктів в Україні. Серед них – сканування з реставраційною метою залу Національного палацу мистецтв "Україна", а також з метою збереження у електронному форматі Пасажу на Хрещатику, особняка Терещенка на бульварі Шевченка у Києві, головного корпусу Національного технічного університету України (Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського)... А які цікаві проєкти ви втілювали за кордоном?

– Ми працювали з історичними будівлями у Лондоні, промисловими об’єктами у Румунії. Основний же закордонний ринок для нас нині у США. Парадоксально, що технологія лазерного сканування, яка має витоки з Америки, застосовується там у архітектурно-будівельній сфері не так широко. У США нам досить часто доводиться розповідати, що таке лазерне сканування, показувати, як воно працює, навчати цій технології. Потенціал ринку у Сполучених Штатах Америки досить великий. 

– Ви сказали, що, на вашу думку, за кілька років буде втілена повна цифровізація середовища, у якому ми живемо. А мені згадується моє спілкування з мобільним продюсером Леді Гаги Ральфом Саймоном, який стояв у витоків індустрії мобільних розваг. Він розповідав про те, що цифровізація середовища досягне такого рівня, коли людина зможе сфокусувати свій мобільний телефон на багатоповерхівку й побачити, які квартири у ній продаються, а які здаються у оренду. Що ви про це думаєте?

– Думаю, це може статися вже у найближчі п’ять років. Застосування лазерного сканування як джерела інформації плюс використання так званих розумних окулярів, які "знають" вашу геолокацію зроблять це можливим. 

– Як була створена ваша компанія?

– Це сталося у 2017 році. До того ми займалися дизайном та управлінням будівельних проєктів. Якось виконували проєкт для офісу однієї з компаній. Одне з рішень нам дорого коштувало – ми його прийняли, виходячи з нормативної бази, але по факту перекриття у бізнес-центрі виявилися зовсім іншої якості, ніж передбачалося. За помилку нам довелося платити зі своєї кишені. Після того прийняли рішення, що всі подальші проєкти будемо виконувати тільки після отримання точної цифрової моделі об’єкту того приміщення, де ми збираємося щось робити. Купили устаткування, запросили працювати фахівця. По мірі того, як розбирались у цій технології, вкладали в неї все більше ресурсів. Наша компанія розташована у Києві в Unicity. Коли почалася війна, ми прийняли рішення частину команди релокувати до Румунії, а частину – до США (один офіс знаходиться у Маямі, інший – у Лос-Анджелесі). Ще одна залишається працювати у Києві. Для нас дуже важливо зберегти команду та розробки. До речі, ще один момент: ми співпрацюємо з українськими архітектурними компаніями, які створюють крутий продукт. І не секрет, що чимало з них сфокусовані на європейський та американський ринок. Але виїхати на об’єкт, що знаходиться у Нью-Йорку, Маямі, Лос-Анджелесі чи десь ще, проблематично. Ми ж виконуємо для цих компаній лазерне сканування – і вони можуть займатися проєктом у будь-якій точці світу, не маючи фізичної можливості бути там присутніми. 

"Лазерне сканування дає можливість визначити точні координати місцезнаходження у лісі кожного дерева"

– Чи затребувана технологія лазерного сканування при будівництві приватних будинків? 

– Це можливо, проте переважно все ж вона застосовується щодо промислових об’єктів. 

– Вам доводилося сканувати природний ландшафт?

– Ще до війни ми працювали з проєктом з вивчення джунглів Африки. На одній з таких місцевостей планувалось будівництво великої дамби. Ландшафт потрібно було детально вивчити. Також є цікавий проєкт щодо лісів. Лазерне сканування дає можливість визначити точні координати місцезнаходження у лісі кожного дерева, його вид, висоту та діаметр стовбура, а загалом скільки дерев знаходиться у тому чи іншому місці. Це дає можливість оцінити потенціал лісу, скажімо, щодо його вирубки. Кожному дереву присвоюється артикул, що дає можливість контролювати використання природних ресурсів та вести облік. 

– Як вважаєте, за якими технологіями майбутнє?

– Доповнена реальність дуже змінить соціум, види комунікації та взаємодії людей. Подивіться, як ковід вплинув на зміни у світі, якими затребуваними стали відеодзвінки та онлайн-зустрічі.

– Які технології у вашій сфері вас вразили останнім часом?

– Це стосується саме доповненої реальності. Монтажники, знаходячись на об’єкті, користуються спеціальними окулярами, на які проєктуються зображення, завантажені через сервер. Таким чином, вони бачать, не підіймаючи креслень, де монтувати повітропровід чи прокладати проводку. Всі потрібні дані спливають у монтажника у доповненій реальності перед очима. Таке проникнення технологій у виконавчий сектор не може не вражати. У США великі компанії вже застосовують цю технологію. У них є інноваційні відділи, які потихеньку починають з цим працювати. За цим майбутнє. 

– Що вас надихає у вашій діяльності?

– Для мене дуже важлива соціальна сфера, у яку ми зараз заглиблюємося щодо допомоги у відновленні нашої країни. Хочу, щоб наша компанія була максимально корисною для України. Сьогодні дуже важливо об’єднати зусилля професіоналів. Надихає думка про те, що фахівцям у цьому процесі доведеться бути дотичними до нових технологій, а це сприятиме підвищенню планки професійності у нашій країні. 

– Ярославе, яке ваше професійне кредо?

– Репутація дорожча за гроші. 

Автор:

Ольга Сметанська

Інтерв'юер

Ольга Ліснича (творчий псевдонім – Сметанська). 20 років стажу роботи в ЗМІ. Перший в Україні тренд- редактор. Автор інтерв'ю з експертами та лідерами галузей у різних сферах. Інтерв'юер творців всесвітньо відомих брендів. Експерт Національного репутаційного рейтингу компаній

Усі статті автора

Коментарі

185

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом