З чого краще зробити підлогу?

Альона Ярош 09.11.2022 23:44

6 хв

Матеріали для підлоги відіграють таку ж важливу роль у дизайні вашої оселі як і оздоблення стін, меблі чи декор. Їх потрібно обирати дуже уважно і обов'язково враховувати властивості кожного матеріалу, а також чинники, які мають певну дію на підлогу у різних приміщеннях, наприклад, температура, вологість та механічний вплив. Сучасні матеріали для підлоги більш удосконалені та універсальні. У цій статті від НЕРУХОМІ ми створили дві підбірки ідей покриттів для підлоги: у першій ми опишемо матеріали, що найчастіше використовуються у дизайні, а у другій ми зібрали найнезвичайніші матеріали, які здатні повністю змінити вигляд вашої оселі та підкреслити індивідуальність. 

Найпоширеніші матеріали для підлоги

Дерев'яна підлога

Це безумовний фаворит у світі матеріалів для підлоги. Адже окрім естетичних якостей, він має хорошу теплопровідність, а при правильному догляді така підлога надзвичайно довговічна. Варто зазначити, що таке покриття підходить абсолютно до будь-якого стилю інтер'єру, оскільки окрім різномаїття видів деревини, що відрізняються за своїм природним кольором та візерунком, дерев'яні дошки можуть бути різного розміру та навіть форми. До того ж їх можна укладати різним способом та покривати фарбою, маслом, лаком, воском, або ж і взагалі малювати різні орнаменти, чи створювати ефект необробленої деревини.

До типів дерев'яної підлоги відносяться: підлога з масиву дерева, паркетна дошка та інженерна деревина, що виготовляється методом склеювання шарів. Цей матеріал підходить для оздоблення підлоги практично у будь-якому житловому просторі, і навіть у приміщеннях з підвищеною вологістю: санвузол, ванна кімната та кухня. 

Ламінат

Ламінат може бути непоганою альтернативою підлозі з дерева у деяких приміщеннях. По-перше, ламінат коштує дешевше, по-друге, встановлювати його легше, і по-третє, він не потребує такого ж ретельного догляду як дерев'яна підлога. Також слід зазначити, що ламінат – це не натуральний матеріал, а синтетична суміш. І хоча він має меншу теплопровідність, ніж дерев'яна підлога, все ж він стійкий до стирання, тиску та навантажень. Проте його не можна використовувати у ванних кімнатах, санвузлах, кухнях та технічних приміщеннях.

Керамічна плитка

Попри стереотипні уявлення про те, що керамічна плитка призначена виключно для нежитлових приміщень, насправді це універсальний матеріал і сьогодні він активно використовується для оздоблення підлоги у вітальні, спальні та в інших житлових просторах. Ці силікатні та глиняні плитки є одним з найкращих покриттів для підлоги. Через свою зносостійкість, довговічність, різноманітність форм, розмірів, кольорів та візерунків керамічна плитка – це хороший вибір для будь-якого інтер'єру. Однак зважайте на те, що плитка не має достатньої теплопровідності, тому обираючи таку підлогу у спальні, чи вітальні потурбуйтесь про встановлення системи для обігріву підлогового покриття, так звану "теплу підлогу".

Вініл

Ще один бюджетний варіант, який імітує будь-яке покриття для підлоги: натуральну деревину, кахлі, мармур, мозаїку, мікроцемент та інше. Вініл може бути як з глянцевим, так і з матовим покриттям. Матеріал доволі м’який, що робить його корисним для ваших суглобів і зручним для домашніх тварин. До того ж не дивлячись на свою м'якість цей матеріал довговічний, має хороші зносостійкі якості та витримує різні навантаження. Завдяки його перевагам, це покриття підходить абсолютно для усіх приміщень.

Нестандартні матеріали для підлоги

Якщо ви шукаєте щось більш незвичайне, що точно приверне увагу до вашої підлоги, то пропонуємо розглянути ці 5 ідей, які здатні створити справжній WOW-ефект у вашій оселі.

Натуральний корок

Це тонкий губчастий матеріал, що виготовляється з дерев тропічних порід. Він ідеальний для тих хто полюбляє ходити босоніж вдома, адже корок надзвичайно м'який та теплий. Крім того, він міцний, екологічно-чистий, стійкий до цвілі та грибка, і чудово підходить для тих, хто страждає алергією. 

Коркова підлога хороший варіант як для житлових приміщень, так і для ванних кімнат. Проте важливо правильно та якісно встановити таку підлогу, оскільки непроклеєні шви стають магнітами для води, яка спричиняє набухання, деформацію та псування матеріалу.

М'яка гума

Сьогодні гумова підлога використовується не тільки для дитячих ігрових кімнат. Це чудовий матеріал для ванної, кухні, тренажерних залів та для інших просторів, де є ризик послизнутися. Гумове покриття дуже м'яке, пружне, володіє антиковзкими та  звукоізоляційними властивостями. Що стосується кольорів, то тут є майже безмежний вибір відтінків та малюнків на будь-який смак. Гумове покриття буває у вигляді листів або плиток, які легко монтуються і при цьому не потрібно використовувати різні токсичні клеї. Крім того, якщо один чи декілька фрагментів пошкоджено, то їх можна просто замінити на інший.

Мозаїчне скло

Гладенька, вишукана, стильна та проста у догляді підлога – це все про скляну мозаїчну плитку. Використовуйте таке покриття не лише для ванної кімнати, а й для передпокою чи внутрішнього дворика, щоб додати елегантності простору. Ці високоякісні матеріали виготовляються з надміцного армованого скла та кріпляться до сітчастої підкладки, що полегшує його укладання. Дизайни мозаїчного скла дуже різноманітні, тому кожен знайде для себе відповідний варіант.

Декоративний бетон

Якщо раніше бетонну підлогу можна було зустріти тільки у виробничих, складських та інших подібних приміщеннях, то сьогодні це покриття все частіше використовують для оздоблення житлових інтер'єрів у стилі мінімалізм, лофт або індастріал. Бетонна підлога міцна, екологічна, довговічна, за нею легко доглядати, а також вона не скрипить та не тріщить. До того ж якщо ви придбали квартиру у новобудові без ремонту, то там зазвичай вже є хороша основа для створення бетонної підлоги. У такому випадку вам необхідно буде виконати правильну обробку матеріалу і звичайний бетон перетвориться на дизайнерську підлогу. 

Таке покриття не обов'язково може бути тільки сірим, сьогодні існують і кольорові варіанти. Крім того, бетон можна комбінувати з іншими матеріалами вставляючи їх у загальне підлогове полотно. Таким чином можна створити авторський абсолютно унікальний рисунок прямо на вашій підлозі. Однак обираючи бетонну підлогу для дому враховуйте, що цей матеріал холодний, тому обов'язково подбайте про встановлення системи "тепла підлога", або про достатню кількість килимків. 

Підлога з фанери

Можливо вам здасться це якоюсь нісенітницею, проте фанерна підлога досить цікавий варіант, і має вдосталь переваг. Таке покриття зносостійке, міцне, легко очищається, має хорошу теплопровідність та не високу вартість. Фанерні листи можна укладати великими плитами затираючи при цьому шви і створюючи ефект монолітної підлоги. А можна нарізати їх меншими плитками, або прямокутними дошками імітуючи паркетну кладку. До того ж якщо таку підлогу покрити лаком, то від паркету її майже не відрізнити. Фанерні плитки різних розмірів і форм можна міксувати та створювати креативні композиції. А фарбувати фанеру можна у будь-які кольори, що вам подобаються. Звичайно, цей матеріал не замінить справжній дерев'яний паркет, проте це рішення точно нікого не залишить байдужим.
 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

916

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом