Як вибрати квартиру в новобудові: чек-лист від НЕРУХОМІ

3 хв

Процес інвестування у новобудову в реаліях нашої країни супроводжується значними ризиками. Всю відповідальність за збереження інвестицій несе не держава і не забудовник, а сам інвестор. Але ж як перевірити житловий комплекс людині, яка не розуміється в тонкощах містобудівного та земельного законодавства? НЕРУХОМІ вже зробили це.

Головні чинники

Головний фактор і фундамент при виборі об'єкта для інвестицій, який дає певні гарантії, що будівельні роботи не буде зупинено і перешкод при введенні в експлуатацію не виникне – законність будівництва.

Наступний важливий фактор – надійність забудовника, його репутація і своєчасність виконання обіцянок, тобто дотримання термінів введення.

Всі інші умови, що впливають на вибір об'єкта інвестування: місце розташування, зручність інфраструктури, матеріали будівництва, планування і краєвид з вікна мають сенс лише тоді, коли будівництво є законним.

Вибирати квартиру в новобудові потрібно не під впливом маркетингових інструментів забудовника і маніпуляцій у відділі продажу, а з усвідомленням того, що ви вкладаєте чималі кошти в об'єкт, який буде створений в майбутньому.

Як перевірити законність будівництва

Експертне бюро НЕРУХОМІ не тільки відображає наявність або відсутність документів на будівництво, а здійснює також їх оцінку на відповідність законодавству, роблячи її загальнодоступною.

Експерти перевіряють документи об'єктів житлового будівництва за основними напрямками: документи на землю і дозвільні документи. При підготовці повного звіту про ЖК враховують також основні положення ДБН, наявність додаткових погоджень і висновків органів, судових спорів, кримінальних проваджень, фактори ризику та надають іншу інформацію, яка потребує висвітлення.

В картці кожного ЖК у розділі "Документи" зібрана інформація, що міститься в Державному земельному кадастрі, реєстрі будівельної діяльності, актуальні відомості з Державного реєстру речових прав. Крім того, перевіряється наявність судових спорів та кримінальних проваджень, направляються офіційні запити до державних органів для отримання необхідних даних.

Як перевірити благонадійність забудовника

Після цього вже звертаємо увагу на досвід забудовника, його надійність, репутацію і своєчасність виконання обіцянок – тобто дотримання ним строків введення. Адже вдалість здійснених інвестицій визначає, зокрема, кількість витраченого часу в очікуванні свого житла.

НЕРУХОМІ зібрали статистику про забудовників, які переносили терміни будівництва, для допомоги інвесторам з оцінкою ризиків при купівлі нерухомості у конкретного девелопера.

Результати статистики побудовані на основі даних каталогу новобудов Києва та Одеси. Команда ресурсу відстежує строки будівництва кожного будинку і публікує дані в розділі "Аналітика". Крім того, там відображена і статистика цін на новобудови.

Додатковий інструмент: 3D карта новобудов

Новобудови на ресурсі НЕРУХОМІ, крім звичайного каталогу, також відображені на інтерактивній карті. Інструмент спрощує пошук житла і суттєво економить час.

Користувачі можуть впорядкувати новобудови за ціною, класом ЖК, видом паркінгу, технологією будівництва, матеріалом стін, опалення, станом квартири (з ремонтом або без), матеріалом утеплення, роком введення в експлуатацію, станом будівництва тощо. Крім того, доступна функція перегляду заторів в поточному часі.

Червоним кольором на карті зазначені заморожені об'єкти. Новобудови, з якими все в порядку – фіолетовим. Ті будинки, в яких всі квартири продані – сірим.

При натисканні на обраний ЖК на карті, можна отримати основні відомості – фото об'єкта, діапазон цін за квадратний метр, дані про забудовника і відстань до найближчого метро.

Повна інформація відкривається при переході на сторінку новобудови. Там можна детально ознайомитися з усіма параметрами житлового комплексу, технічними характеристиками, дізнатися про інфраструктуру району тощо. Але найголовніше, як ми вже повідомляли вище, можна ознайомитися з документами на будівництво, дізнатися які компанії за ним стоять і до яких порушень вдалися (якщо такі є).

На ресурсі відображені всі новобудови Києва, Київської області, Одеси, Одеської області, Дніпра та Львова.

Інформація оновлюється регулярно.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

83

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом