Як правильно розмістити техніку на кухні?

Альона Ярош 08.12.2022 14:23

5 хв

Розташування техніки на кухні – це важлива естетична та практична складова вашого робочого простору. На відміну від інших кімнат кухня повинна мати максимальний функціонал на невеликій площі. А те як ви розмістите кухонні прилади повністю буде залежати від того, які саме страви готуєте. Цілком зрозуміло, що ті прилади, яким ви користуєтеся найчастіше повинні бути під рукою або стояти в шафі там, де до них можна легко дістати. Наприклад, якщо у вашому раціоні переважають м'ясні страви, то на вашій робочій поверхні завжди знайдеться місце для кімнатного гриля, а якщо ж ви любитель домашніх коктейлів або супів-пюре, тоді блендер буде завжди готовий до роботи. У новому матеріалі від НЕРУХОМІ ми зібрали дієві поради по підбору та розміщенню побутової техніки на кухні.

Як правильно розмістити на кухні техніку?

Техніка та зонування

Щоб уникнути хаосу та зробити ваше робоче місце на кухні комфортним перш за все потрібно враховувати функціональне зонування кімнати. Необов’язково сліпо дотримуватися усіх правил, але важливо пам’ятати про основні зони кухні, а їх всього чотири:

  • зона приготування їжі, де розташовується плита, або варильна поверхня, духова шафа та мікрохвильовка;
  • зона зберігання продуктів, що включає холодильник та морозильну камеру;
  • зона очищення, де встановлюється посудомийна машина, мийка, відро для сміття та інші прилади для прибирання після приготування їжі;
  • зона зберігання кухонного начиння. Це різноманітні шафки та стелажі, де зберігаються не тільки каструлі та сковорідки, а також і побутова техніка – кухонний комбайн, міксер, хлібопіч, м’ясорубка, соковижималки, вафельниця, кавомолка та інше.

Знаючи функціональні зони кухні ви зможете правильно організувати простір та підлаштувати його під себе. Вибудуйте той взаємозв’язок між зонами, який буде комфортним саме для вас, але при цьому враховуйте і особливості самого приміщення. Скажімо, як розмістити техніку на маленькій кухні? У випадку з малогабаритними кімнатами скоріш за все доведеться відмовитися від деяких приладів, тому, що вони банально не помістяться у маленькому просторі. Таким приладом може бути посудомийна машина, вона габаритна та не є критично необхідною. Або ж можна обрати один багатофункціональний прилад, наприклад, кухонний комбайн, яким можна замінити міксер, м’ясорубку, блендер тощо.

Яку техніку залишити на кухонному столі?

Як ми вже писали раніше, оберіть техніку якою ви користуєтеся найчастіше та встановіть її на видному місці. Окрім основних приладів, що повинні бути у легкій доступності та розташовуватися за принципом кухонного трикутника (холодильник, плита та ін.), це також може бути і мікрохвильовка, електричний чайник, кавоварка та тостер. А в залежності від стилю вашого життя робочій поверхні може постійно знаходитися мультиварка, блендер, гриль, сокодавилка та інше. 

Прилади, що полегшать приготування

Сучасний шалений ритм життя, спонукає нас до прагнення створити максимально комфортний інтер’єр, де кожен предмет буде функціональним, практичним та полегшуватиме нам життя. Тому і при виборі кухонної техніки варто звертати увагу на сучасні гаджети, які можуть автоматизувати більшість процесів.

1. Мультиварки. Це справжня знахідка для зайнятої людини, або того, хто просто не дуже любить готувати. Мультиварка самостійно готує різноманітні страви: супи, каші, м'ясо, рибу, випічку, йогурти. Все, що вам потрібно зробити – завантажити у мультиварку необхідні за рецептом продукти, обрати потрібний режим і натиснути кнопку "Пуск". До того ж мультиварка має функцію відкладеного старту. Тобто можна завантажити продукти та встановити час початку приготування, щоб страва була готова до певного часу. А якщо потрібно трохи зачекати і щоб приготована їжа не охолола, то для цього є функція автопідігріву. 

2. Smart-чайник. Такі моделі вміють не тільки кип'ятити воду, але й нагрівати її до заданої температури, включатися по таймеру або дистанційно, сигналізувати про завершення роботи за допомогою підсвічування та багато іншого. Також можна увімкнути чайник, не встаючи з ліжка, та приготувати смачний напій з книги рецептів, що входить до комплекту.

3. Занурювальний блендер. Компактний та потужний прилад впорається з подрібненням, змішуванням, нарізкою продуктів одним натисканням кнопки. За допомогою блендера можна готувати домашнє пюре зі свіжих фруктів та овочів, паштети, соуси, супи-пюре та інше. Занурювальні моделі займають мінімум місця (мотор знаходиться прямо в ручці), тому такий блендер хороший варіант для кухонь, де обмежена кількість місць для зберігання.

4. Термопот. Побутовий аналог термоса служить для нагрівання води зі збереженням заданої температури тривалий час. Термопоти незамінні для тих, хто часто п'є гарячі напої протягом дня. Термопот тримає тепло годинами за мінімальної витрати електрики.

5. Сушарка для овочів та фруктів. Ще один кухонний прилад, який не вимагає багато вашого часу для приготування. Сушарка видаляє з фруктів та овочів зайву вологу, але зберігає всередині всі вітаміни та мінерали. Корисні ласощі, приготовані в домашніх умовах без додавання цукру та барвників, оцінять дорослі та діти.

Побутова техніка і зона очищення

Якщо з приладами у зонах приготування та зберігання продуктів все зрозуміло, то яку ж техніку встановлюють у зоні очищення?

1. Посудомийна машина. Вчені підрахували: людина витрачає на миття посуду 3 години на тиждень! Цей час можна використати для набагато приємніших занять, а брудні тарілки довірити техніці. Посудомийні машини добре відмивають навіть застиглий жир і витрачають мінімум води та електрики.
застиглий жир і витрачають мінімум води та електрики.

2. "Розумне" відро. На кухні завжди багато харчових відходів, тому такий прилад буде дуже доречним. Спростити утилізацію можна за допомогою спеціального контейнера, який самостійно пакує мішок при заповненні. Вакуумний механізм щільно трамбує сміття всередині та надійно запаює пакет, не даючи неприємним запахам проникнути у будинок. Новий мішок одягається автоматично після того, як дістанете старий.

3. Парова швабра. Інноваційний винахід відмінно впорається не тільки з традиційним вологим прибиранням, але і дезінфекцією поверхонь. Гаряча пара не залишає шансу мікробам та бактеріям. Місткий контейнер дозволяє один раз залити воду і не носити повні відра. У багатьох швабрах робоча частина трансформується в ручний парогенератор.

Поради від дизайнера

І на останок ще декілька порад щодо організації простору на кухні, які допоможуть вам у розташуванні побутової техніки. 

  1. Не встановлюйте холодильник безпосередньо біля духовки чи плити. Тепло від цих приладів може змусити холодильник працювати інтенсивніше, чим скоротить його термін служби.
  2. Ретельно все виміряйте, щоб правильно організувати ваш простір та умістити усе необхідне. Враховуйте, що деякі прилади можуть мати нестандартні габарити.
  3. Майте на увазі, що вимоги до встановлення приладів також можуть бути різними і потребуватимуть додаткового простору. Наприклад, при встановленні холодильника позаду потрібно залишати трохи вільного простору для вентиляції. Тому перед покупкою вивчіть усі параметри та правила встановлення тої чи іншої техніки.
  4. При виборі техніки для кухні невеликих розмірів віддавайте перевагу багатофункціональним та негабаритним приладам, щоб заощадити цінну площу.  
  5. Що б ви не робили, не порушуйте кухонний трикутник. Створивши власний простір, процес приготування їжі стане набагато швидшим і зручнішим. Сподіваємося, ці поради допоможуть вам знайти найкращий дизайн для вашої кухні.
     

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

303

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом