Дизайн маленької кухні

Альона Ярош 01.08.2022 15:03

9 хв

Коли ви шукаєте натхнення та ідеї для дизайну маленької кухні, можливо спочатку і не замислюєтеся скільки моментів потрібно враховувати. Через обмежений простір запланований ремонт іноді буває складно здійснити. У кожного хто починає ремонт у маленькій кухні виникає цілком природне питання: Як умістити всю техніку та меблі на невеликій площі, щоб ще залишилося місце і для приготування їжі, зберігання начиння та продуктів?

У цій статті від НЕРУХОМІ ми зібрали дієві поради, з якими навіть невелика кухня може бути комфортною, функціональною та при цьому мати гарний зовнішній вигляд. Більш того, правильно розроблений дизайн маленької кухні здатний змусити вас відчути, що кімната набагато більша, ніж є насправді.

Планування маленької кухні

Є безліч способів зробити ремонт у малогабаритній кухні, все залежить від ваших можливостей та уподобань. Однак, перед тим як прийняти рішення щодо дизайну, спочатку запитайте себе, як ваша сім'я експлуатує кухню день у день. Так вам буде легше знайти способи максимального використання кожного вільного сантиметра. Який із варіантів ви не вибрали, головним ключем до ідеальної кухні є продумане планування.

1. Робочий трикутник кухні

Незалежно від розмірів кухні, для комфортної роботи на ній необхідно продумати так званий "робочий трикутник". Іншими словами, спланувати маршрут пересування, який з'єднує основні робочі зони: плита-холодильник-мийка. Одна з переваг маленької кухні – це легко доступність до всіх частин вашого простору. Так як всі робочі зони розташовані близько, то ваше робоче місце буде практичним, зручним і не витратним за часом на пересування від однієї точки до іншої. Оптимальна відстань між зонами - від 1,20 м до 2,70 м. Але оскільки в даній ситуації ми говоримо про дизайн маленької кухні, то звичайно беремо значення 1,20-1,50 м.

Зв'язок цих центральних пунктів між собою визначає функціональні властивості кухні. Для кожної зони існують свої вимоги до простору, які включають наявність місця для короткочасного розміщення та обробки продуктів, а також їх упаковки та розпакування. Особливо велике значення надається простору між джерелом вогню та джерелом води, оскільки саме тут відбуваються основні фази процесу обробки продуктів та приготування їжі. Для цього потрібна робоча поверхня з мінімальними розмірами — 60х80 см. Нижче на малюнку представлені варіанти робочого трикутника на кухні невеликих розмірів.

2. Вибір планування кухні

Вирізняють кілька основних типів планування кухні, але не всі вони підходять для маленьких приміщень. Для невеликих закритих просторів вибирайте такі типи планувань як: лінійне, двостороннє, Г-подібне або П-подібне. Але останнім часом забудовники все частіше пропонують кухні типу студія, тому можна розглянути варіанти планування кухні з барною стійкою або острівним принципом розміщення меблів.

Вибираючи тип планування пам'ятайте, перше на що потрібно звернути увагу – це розміри та форма приміщення. Слідкуйте, щоб між рядом меблів і протилежною стіною була відстань не менше 1,20 м. Скажімо, якщо ваша кухня має ширину — 1,80 м, то в такому випадку вибираємо одностороннє або Г-подібне планування, і тоді глибина меблів та обладнання не повинна перевищувати 60 см. Для двосторонньої або П-подібної кухні мінімальна ширина приміщення – 2,40 м.

3. Розетки та освітлення

Для зручної та безпечної роботи на кухні дуже важливо правильне розміщення розеток та функціональне освітлення, тому цей момент потрібно продумати ще на стадії ремонту. Навіть якщо кухня невелика, одного світильника буде недостатньо, тут також потрібне місцеве освітлення для робочої зони. Такі світильники найчастіше вже вбудовані в меблі. Але якщо цього не передбачено, заміною може бути галогенна лампа, поворотні споти або LED-стрічка, яка кріпиться внизу навісного ящика або полиці. Але вибір того чи іншого світильника звичайно залежить від стилю інтер'єру.

Щодо кількості розеток, то тут потрібно все ретельно обміркувати та прорахувати. На кухні, як правило, розміщується велика кількість побутової техніки – від тостера та міксера до холодильника та електричної варильної панелі. Для початку порахуйте скільки всього планується (або вже є) техніки, скільки має бути підключено до мережі постійно, і скільки вмикається лише за потреби. Наприклад, холодильник, варильна панель, духова шафа, посудомийна машина, кавоварка, чайник, мікрохвильова піч — це те, що в мережі постійно, тому нам вже точно необхідно 7 основних розеток і частина з них буде захована за меблями та обладнанням. А ось кухонний комбайн, тостер, вафельниця, мультиварка та подібні прилади зазвичай не використовуються так часто. Для такої техніки встановлюємо додаткові 3-5 розеток біля робочої поверхні, які можуть бути розміщені на стіні або вмонтовані у стільницю.

Ідеї ​​дизайну маленької кухні

Обмежена площа маленької кухні вимагає від нас бути винахідливішими в плані дизайну. Але водночас фінансові витрати на меблі будуть значно меншими, тому є можливість виділити більше грошей на побутову техніку, кухонне начиння або декор. Можна просто трохи прикрасити інтер'єр, змінивши деякі елементи, або провести капітальний ремонт повністю переробивши всю кімнату. А реалізуючи правильні ідеї дизайну, які засновані не тільки на естетиці, а й на функціональності та практичності, ваша кухня буде модернізована і здаватися просторішою.

1. "Полегшені" меблі

Меблі для маленької кухні не повинні бути громіздкими і сильно виділятися. Дотримуйтесь тонкого та вишуканого стилю з духом мінімалізму – це виграшний спосіб зберегти простір візуально плавним. Віддавайте перевагу лаконічним простим формам і глянцевим фасадам меблів, без будь-яких малюнків та фільонок. Також гарним варіантом стануть дверцята зі скляними панелями, які створять відчуття глибини. Очі автоматично сприйматимуть задню стінку шафки, тим самим це візуально збільшить простір. Але майте на увазі, що обираючи скляні дверцята варто стилізувати все, що буде знаходитися в шафці, щоб підтримати загальний стиль інтер'єру.

Для обідньої зони вибирайте світле дерево або прозорий пластик, стільці на тонких витончених ніжках і стільницю зі скла. Меблі не повинні бути яскравими, нехай дизайн буде стриманим і функціональним. Ну а якщо у вас зовсім немає місця для обідньої зони, то це не привід відмовлятися від неї – використовуйте складні стільці та стіл-трансформер.

2. Колірна гама

Найкраща кольорова гама для маленької кухні – світлі, натуральні та нейтральні відтінки, які здатні відбивати світло, за рахунок чого простір здаватиметься більше. Однак, це не повинно утримувати вас від вибору темніших кольорів, особливо якщо ваш будинок вже естетично схильний до цього, просто підберіть правильний відтінок. Зверніть увагу на темно-синій, вугільний, шоколадний та чорний кольори, оскільки використовуючи їх з'являється ілюзія глибини та віддалення, створюючи враження, що стіни розташовані далі, ніж вони є насправді.

Ще один ефективний підхід до ремонту кухні – пофарбувати шафи в той же відтінок, що і стіни кімнати. Це створює єдиний простір, стираючи візуальні кордони.

3. Підвіконня теж використовуємо

У маленькому просторі важливо використати кожен сантиметр площі максимально! При правильному плануванні підвіконня може виконувати кілька функцій. Його можна зробити продовженням робочої поверхні або встановити мийку, а під вікном може бути шафка для посуду. Зробіть підвіконня ширше, поставте поряд два барні стільці і невелика обідня зона з чудовим видом з вікна – готова. Тільки подбайте про правильну циркуляцію теплого повітря, тому що під вікном зазвичай розташований радіатор, тож не забудьте про решітку для нього.

4. Приберіть штори

Штори та завіси краще залишити для вітальні чи спальні. На маленькій кухні вони будуть лише обтяжувати та "з'їдати" такий цінний простір. Більш практичним рішенням будуть жалюзі, текстильні ролети чи римські штори. Вони компактні, не накопичують бруд, легко чистяться і ви завжди матимете доступ до підвіконня. До того ж вони мають багато різноманітних дизайнів на будь-який смак.

5. Зберігання на кухні

Зберігання речей є одним з важливих аспектів при проєктуванні інтер'єру. На маленькій кухні це питання часто встає ребром, тому що площа обмежена, а вмістити все необхідне потрібно. Використовуйте всю висоту стелі та встановіть шафки та полиці до самого верху. Але щоб кімната не стала ще меншою, а навпаки здавалася просторішою пам'ятайте про декілька правил: по-перше, шафки не повинні бути надто глибокими, по-друге, краще коли вони одного кольору зі стіною, по-третє, на відкритих полицях завжди потрібно стежити за порядком і не захаращувати їх. Крім того, високі шафки допоможуть зробити кімнату візуально більше.

6. Перевага природного світла

Який найпростіший спосіб зробити будь-яку маленьку кімнату більше, ніж вона є насправді? Все просто: додайте у свій простір багато світла і чим його більше, тим кімната просторіша. Найкращим варіантом звичайно ж буде велика кількість природного світла. Незалежно від того, виконана ваша кухня у темних або світлих тонах, промені світла не тільки зроблять приміщення більше, але й покращуватимуть настрій. Намагайтеся встановлювати вікна без перемичок, щоб нічого не блокувало сонячне світло.

7. Дзеркала

Універсальний спосіб для збільшення простору, хоч і не дуже практичний для кухні. Деякі радять використовувати дзеркала навіть як оздоблення для дверей кухонних шафок. Але ми рекомендуємо встановити дзеркало як фартух. Воно може бути у вигляді цілого полотна або дзеркальної мозаїки різних форм. Також можна прикрасити ним одну зі стін кухні. Це блискучий прийом дійсно підкреслити більше простору та світла, ніж є насправді.

8. Не забуваємо про витяжку

Вибір витяжки може мати вирішальне значення для ремонту вашої маленької кухні. Зверніть увагу на компактну приховану витяжку, яка при необхідності висувається з шафи. Також зараз є комбіновані індукційні плити із вбудованою витяжкою. Таким чином у вас з'явиться можливість зробити додаткові місця для зберігання, ну або можете залишити місце над плитою відкритим, що створить ілюзію більшого простору на кухні.

9. Декор на маленькій кухні

Коли справа доходить до дизайну маленької кухні, завжди корисно звести декор до мінімуму, щоб не обтяжувати простір. Щоб ваша кухня виглядала стильно, по-перше, слідкуйте за порядком. По-друге, виберіть не більше трьох акцентних кольорів, які будуть на контрасті з основними та використовуйте їх у невеликих дозах. Наприклад, креативні перечниця та сільничка, або підставка для ножів. Також використовуйте настінний декор: картини, панно, плакати, грифельна дошка та інше. Але не більше одного-двох елементів. Ще один варіант для декору маленької кухні — незвичайні ручки для шафок або дрібна побутова техніка, яку зараз можна знайти абсолютно будь-яких кольорів та дизайнів.

Загалом креативте на повну! Ремонт невеликої кухні може бути трохи складним, але використовуючи наведені вище ідеї ви створите вашу ідеальну, функціональну, стильну і комфортну кухню.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

1.8т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом