Вперше у світі звели будівлю з вуглецевого бетону. Фото

Архітектурна студія Henn та Технічний університет Дрездена добудували першу у світі будівлю з вуглецевого бетону – форму бетону, який армований не сталлю, вуглецевим волокном.

Як повідомляє Dezeen, будівля площею 243 квадратні метри була побудована в університетському містечку. Проєкт має назву "Куб". Архітектори хотіли втілити у дизайні бачення майбутнього, поєднуючи екологічну відповідальність із новонабутою формальною свободою.

Як розповів один із топменеджерів Henn Джованні Бетті, тонка лінія фасаду Cube стала можливою завдяки використанню вуглецевого волокна. Таке армування стійке до іржі, тому його не потрібно покривати великою кількістю бетону.

"Вуглецеве волокно в чотири рази легше і в шість разів міцніше сталі та не схильне до корозії. Це означає, що арматуру не потрібно заливати бетоном, щоб захистити її від води, і секція того ж розміру зможе витримати більш високе навантаження. Компоненти та конструкції можуть бути більш тонкими, з економією матеріалів на 50% і більше. Це може скоротити викиди CO2 та споживання інших цінних ресурсів, таких як вода та пісок", - сказав Бетті.

Дизайн "Куба" доповнюють великі вікна із двох сторін, а також у верхній частині будівлі. Хвилясті форми скління відбивають викривлену форму будівлі поєднуючись з навколишнім садом.

Проєкт Cube був розроблений у 2021 році. До його реалізації залучили фірму Carbon Concrete Composite. Вуглецевий бетон розробили дослідники Технічного університету Дрездена разом із кількома іншими університетами по всьому світу.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, торік в США також вперше використали 3D-принтер для друку будинку з біоматеріалів. Цей досвід став унікальним, тому що раніше ніхто його ніхто не використав. Відповідний проєкт реалізували дослідники з Університету штату Мен. Зазвичай для 3D-друку брали бетон або глину, а для будівництва часто використовували традиційні методи з дерев'яним каркасом. Підлоги, стіни та дах за технологією BioHome3D від Центру передових конструкцій та композитів (ASCC) створені з екологічно чистих деревних волокон та смол.

Раніше портал НЕРУХОМІ взяв інтерв'ю у Сергія Коваленкова – засновника української компанії Hempire, яка є лідером у сфері будівництва екодомів із промислової коноплі у Східній Європі. Розроблений екологічний матеріал, до всього іншого, є дуже енергоефективним.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

156

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом